Ingezonden persbericht


*Persbericht

SchoolDesk en OWG werken samen aan beter onderwijs met ICT

SchoolDesk en de OWG werken samen aan beter basisonderwijs met ICT. De OWG stimuleert educatief computergebruik en telt zo'n 10.000 deelnemende onderwijsmensen in Nederland en België. SchoolDesk biedt scholen een uniek ICT-platform voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs.

De samenwerking tussen beide krijgt voor het eerst gestalte tijdens het OWG Software Symposium, 10 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar zijn de OWG en SchoolDesk vertegenwoordigd met een gezamenlijke presentatie.

De OWG vervult een platformfunctie voor deelnemers, vrijwilligers, de overheid en andere relevante partijen. Met dit doel verschijnt OWG-Info, een tweemaandelijks tijdschrift over praktisch computergebruik. Daarnaast zorgt de OWG voor het ontwikkelen van programma's met een focus op de educatieve waarde en het gebruikersgemak.

"SchoolDesk is een veelbelovende ICT-oplossing voor scholen die serieus werk willen maken van hun computergebruik. Samenwerking met SchoolDesk is voor ons dan ook heel waardevol", aldus OWG-directeur Fer Gubbels. "We werken nu aan een proef om een deel van de OWG-software tijdelijk gratis aan te bieden via de systemen van SchoolDesk. Dat kan ervoor zorgen dat scholen op verantwoorde wijze hun educatieve software kiezen; nadat met de software ervaring is opgedaan wordt besloten deze al dan niet aan te schaffen. Nu is het vaak zo dat scholen pas na de aanschaf erachter komen dat het programma niet aansluit bij hun wensen en verwachtingen."

Het centrale idee achter SchoolDesk is de serverloze basisschool. In de klas komen thin clients te staan die via een hoogwaardige verbinding communiceren met een centrale, door meerdere scholen gedeelde supercomputer (server). Door deze aanpak kunnen de kosten worden verlaagd, terwijl scholen toch beschikken over uitstekende technologie.

De bijgeleverde Smartcard maakt onderwijs op maat mogelijk. Met deze kaart krijgen leerlingen toegang tot alleen voor hen bedoelde informatie op de server. Zo krijgen ze precies de juiste leerstof aangeboden. Leerlingen kunnen met de Smartcard eenvoudig inloggen, ook van thuis uit of bijvoorbeeld vanuit het ziekenhuis, dus het gebruikersgemak is erg groot. Bovendien hoeven gebruikers van leerlingvolgsystemen door de Smartcard de leerlingengegevens maar één keer in te voeren.

SchoolDesk kan perfect worden toegepast binnen 'het nieuwe leren', maar is door de modulaire opzet ook heel geschikt voor scholen waar op reguliere wijze wordt lesgegeven. Het innovatieve SchoolDesk-concept biedt in elk geval de ideale setting voor stimulerend en inspirerend onderwijs. In het basisonderwijsveld is dan ook enthousiast gereageerd op de komst van SchoolDesk.

Op 1 september is de eerste Nederlandse SchoolDesk-school van start gegaan. Basisschool Crescendo in Amsterdam Zuidoost had de primeur. Dezelfde week is basisschool De Knotwilg in Papendrecht overgestapt op deze unieke ICT-oplossing. Dit jaar zullen nog zeker vijftig andere scholen volgen, zo is de verwachting. Binnen het basisonderwijs is namelijk veel belangstelling voor de ICT-oplossing van SchoolDesk.

Einde