Erasmus Universiteit Rotterdam

Pijnstillers verhogen kans op plasproblemen

Patiënten die pijnstillers gebruiken, hebben een verhoogde kans op acute urineretentie. Dit risico is met name verhoogd bij mannen met een vergrote prostaat. Dit stelt Katia Verhamme in haar proefschrift Epidemiologie en beleid van symptomatische benigne prostaathyperplasie waarop zij woensdag 10 november 2004 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vergroting van de prostaat is een veel voorkomende aandoening bij ouder wordende mannen. Acute urineretentie (het plots niet meer kunnen plassen met noodzaak tot catheterisatie) is een belangrijke complicatie van prostaatvergroting. De frequentie hiervan is laag in de totale mannelijke bevolking (2.2 gevallen van urineretentie per 1000), maar aanzienlijk hoger in de populatie van mannen met plasklachten passend bij prostaatvergroting (18.3 per 1000). De promovenda ontdekte dat het gebruik van bepaalde geneesmiddelen een urineretentie kan uitlokken. Zo bleek dat â behalve het verdubbelde risico op acute urineretentie bij gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers - gebruikers van geneesmiddelen tegen psychose een bijna drie keer hogere kans op acute urineretentie hadden dan niet-gebruikers.

Verhamme baseerde haar onderzoek naar de frequentie van prostaatvergroting op de 'Integrated Primary Care Information' (IPCI) database met de dossiers van meer dan 600.000 anonieme patiënten. Hierbij werd een grote groep mannen van 45 jaar of ouder gevolgd, die gedurende de studieperiode 1995-2000 al dan niet hun huisarts bezochten. Hieruit blijkt een sterke toename van klachten bij het plassen naarmate de leeftijd toeneemt. Klachten zoals aandrang om te plassen, startmoeilijkheden en een verminderde kracht van de straal. Ongeveer de helft van deze mannen met plasklachten wordt behandeld met een geneesmiddel; de duur van het gebruik is vrij kort. De gemiddelde therapieduur is drie maanden.

Promotoren: prof.dr. B.H.Ch. Stricker, Farmaco-epidemiologie en postmarketing surveillance en prof.dr. J.L.H.R. Bosch, Emeritus âhoogleraar Functiestoornissen van de lage urinewegen