Gemeente Zwolle

Zwolse spanningen

Woensdag 10 november discussie over hoe burgers met elkaar omgaan. Met o.a. Burgemeester H. Meijer en wethouder J. Hagedoorn.

Met de kreet 'fatsoen moet je doen' opende premier Balkenende een discussie over hoe burgers met elkaar om horen te gaan. Steeds vaker lijkt er sprake te zijn van overlast in het openbaar. Hangjongeren zijn daarvan het bekendste voorbeeld, denk bijvoorbeeld aan de recente gebeurtenissen in de Amsterdamse Diamantbuurt.

Ook in Zwolle staat overlast in het openbaar in de aandacht. In de afgelopen maanden zijn hevige discussies gevoerd, onder meer over de gokhal rond het stadion van FC Zwolle en de opvang van daklozen. Krijgt de stad straks te maken met een overvloed aan gokverslaafden en al dan niet dronken daklozen of zal het zo'n vaart niet lopen? En als er inderdaad problemen ontstaan, hoe lossen we die onderling zo fatsoenlijk mogelijk op? Ook de kwestie van de hangjongeren is in Zwolle actueel: wat kunnen we bijvoorbeeld verwachten van het project Hangen okay, rottigheid nee?

Naar aanleiding van deze drie praktijkgevallen (gokhal, daklozenopvang en hangjongeren) organiseren VU-podium en Pegasus Debatten van de Hogeschool Windesheim een publieke discussie over de vraag: hoe gaat men met elkaar om in het openbaar? Hoe kan men enerzijds diversiteit in gedrag een plaats geven en anderzijds streven naar algemene omgangsregels? Het debat zal uitmonden in een tiental aanbevelingen. Met o.a. burgemeester H. Meijer van Zwolle, hoogleraar criminologie
H. van de Bunt (VU/Windesheim), wethouder J. Hagedoorn en diverse betrokken burgers.

Waar en wanneer?

Datum: woensdag 10 november
Aanvang: 20.00 uur
Plaats: ZWOLLE | De Proosdij | Bethlehemskerkplein 35 Toegang: gratis


---