Ingezonden persbericht


Vanaf woensdag 10 november is het dagelijks Tijd voor Sinterklaas op Z@ppelin. Eerst wordt in het dagelijkse Sinterklaasjournaal toegewerkt naar de intocht van Sinterklaas op zaterdag 13 november, daarna in verschillende uitzendingen (verzorgd door de NCRV, NPS, Teleac/NOT, TROS en VPRO) naar de verjaardag van de Goedheiligman op zondag 5 december. Hieronder een overzicht.

Woensdag 10 november
17.40 uur: Sinterklaasjournaal (NPS).
Voor het vierde achtereenvolgende jaar is er weer Het Sinterklaasjournaal op Z@ppelin. Dagelijks vóór Sesamstraat. Drie dagen voor de intocht van de Goedheiligman in Alkmaar beginnen de uitzendingen, met nieuws en achtergronden over Sinterklaas. Dieuwertje Blok presenteert het programma en brengt het laatste nieuws over het verblijf van Sinterklaas en zijn pieten in Nederland. Ze wordt bijgestaan door verslaggevers op locatie zoals Dolores Leeuwin, Rik Hoogendoorn, Gijs Wanders, Sascha de Boer, Philip Freriks en vanuit Amerika Charles Groenhuijsen. Herhaling van de uitzending de volgende ochtend om 07.25 uur, vóór het Jeugdjournaal. Middagherhaling met doventolk om 14.15 uur, vóór de Teletubbies.

Zaterdag 13 november
12.00 uur: Intocht Sinterklaas in Alkmaar
Sinterklaas en zijn Pieten beginnen hun bezoek aan ons land dit jaar in Alkmaar. De stoomboot wordt afgemeerd aan de Bierkade. Nadat burgemeester Marie van Rossen Sinterklaas heeft verwelkomd, volgt de traditionele rijtoer door de stad. Dieuwertje Blok presenteert het programma rechtstreeks vanuit de studio van het Sinterklaasjournaal op het Waagplein in Alkmaar. Er is alle aandacht voor de perikelen rond het bezoek van Sinterklaas vóór zijn aankomst. Dieuwertje wordt bijgestaan door Rik Hoogendoorn die vanaf de kade live verslag zal doen van de gebeurtenissen. De intocht is gelijktijdig ook te zien op Nederland 2 met doventolk, en is live te volgen op internet via www.nps.nl/sint

Vrijdag 19 november

13.30 uur: Sinterklaas pakt uit (TROS)

Wat is er nu spannender dan het verjaardagsfeest van de Sint vieren met de jarige zelf? Samen met honderden andere kinderen, papa's en mama's, broers en zussen, tientallen Pieten, en.... de grootste idolen uit de hitparade. Een waar Sinterklaasfeest voor de hele familie. Een programma waarin Sint nu eens zelf aan de beurt is om uit te pakken. De zaal zit dan ook vol spanning te wachten op het arriveren van de Sint. Het podium ziet er prachtig uit, het orkest heeft alvast ingezet met een feestelijke tune en de Pieten en het publiek staan allemaal klaar om Sint van harte welkom te heten. Maar dan verschijnt Ron Boszhard op het podium met een bedrukt gezicht als hij constateert dat Sint nog niet aanwezig is. Hij besluit tot de komst van Sint, samen met de Eurokids, die ook muzikaal van zich laten horen, en een groot aantal artiesten er een groot feest van te maken. Blijft natuurlijk de vraag of Sint nog arriveert.... En wie is de speciale gast waarover de Pieten fluisteren?

Herhaling van de uitzending op zondag 5 december om 07.25 uur (i.p.v. het Sinterklaasjournaal!).

Woensdag 24 november
10.35 uur: Sinterspeelman (Schooltv)
Het is 4 december en het regent. Voor het huis van Sinterklaas staat een oude straatmuzikant. Hij hoort genies en gesnotter; Sinterklaas ligt klappertandend van de koorts in bed! Hoe moet dat morgen? Sinterklaasfeest vieren zonder Sinterklaas? Dat kan natuurlijk niet. Daarom besluiten de Pieten voor 5 december naar een plaatsvervanger te zoeken. Maar de ene oude man is doodsbang van paarden, de tweede vindt de kleding van de goedheiligman maar niks en de derde oudere heer vindt kinderen stomvervelend.. En niemand van de Pieten kijkt om naar de oude muzikant, die rillend in de regen naar de zoekende Pieten tuurt. Een oude man, die precies op Sinterklaas lijkt. Bij het televisieprogramma Sinterspeelman hoort ook een prentenboek. Aan de hand van de mooie illustraties kunnen kinderen het televisieverhaal nog eens volgen. Het prentenboek kost E 12,50 en wordt uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Klaproos. Het boek is ook te koop via de boekhandel. Herhaling van dit programma op donderdag 2 december 10.55 uur.

Schooltv zendt in de ochtend ook nog verschillende oudere sinterklaasprogramma's uit: Donderdag 25 november, 10.35 uur: Zie ginds komt een stoomboot. Donderdag 25 november, 11.15 uur: Zie de maand schijnt. Woensdag 1 december, 10.35 uur: Sinterklaasje kom maar binnen. Donderdag 2 december, 10.35 uur: O kom er eens kijken. Deze vier sinterklaasprogramma's zijn ook verkrijgbaar op een dvd. Prijs E 19,95 Verkrijgbaar bij Schooltv en via de boekhandel.

Zaterdag 4 december
17.45 uur: Compilatie Sinterklaasjournaals
In verband met deze veertig minuten durende compilatie van de Sinterklaasjournaals vervallen vandaag de uitzendingen van Sesamstraat en van Villa Achterwerk.

Zondag 5 december
16.45 uur: Sint in Sesamstraat.

Zondag 5 december (vervolg)
17.10 uur: Sints Super Swing Star
In deze uitzending presenteert Jochem van Gelder het grote NCRV dansspektakel Sints Super Swing Star. In deze dansmarathon van 45 minuten kiest de Sint samen met een bekende jury bestaande uit Ali B, Kevin van Chipz en Gemma Glitter de beste danser of danseres van het jaar 2004. Vanuit het hele land hebben kinderen zich opgegeven om deel te nemen aan deze show. In de voorrondes, die worden gehouden in Utrecht op 17 november, zullen van de honderden kandidaten uiteindelijk 24 kinderen geselecteerd worden. Deze kids mogen hun kekke moves en hippe pasjes aan de Sint laten zien ter ere van zijn verjaardag. De winnaar krijgt een reis voor hemzelf en zijn familie aangeboden. Zwarte Pieten mogen niet meedoen aan de danswedstrijd maar of wegwijspiet zijn dansambities kan beteugelen is nog niet helemaal duidelijk...

Zondag 5 december (vervolg)
18.10 uur: Villa Achterwerk
Roos en haar mannen wachten in spanning op de komst van Sinterklaas. Zou de Goedheiligman komen of niet en hoe groot zijn de cadeaus? De Sint komt en krijgt in het Villahotel de allerbeste VIP-behandeling: een eigen kamer, een voetmassage, een televisietoestel, veel roze koeken... maar waar blijven de cadeaus? En zit die baard niet heel scheef? En wie is die zwarte piet eigenlijk? Hier klopt iets niet!

---- --