Erasmus MC


09-11-04: Erasmus MC leidt groot EC-onderzoek naar prostaatkanker
P-Mark: op zoek naar nieuwe diagnostische en voorspellende testen voor prostaatkanker

Rotterdam, 8 november 2004 - Op 10 november start P-Mark, een door Erasmus MC geleid onderzoek naar nieuwe voorspellende en diagnostische testen voor prostaatkanker. De Europese Commissie steekt 3,4 miljoen Euro in het onderzoek, waaraan Nederlandse, Finse, Zweedse en Engelse instituten en onderzoekers deelnemen.

Prostaatkanker staat nummer twee op de lijst van meest voorkomende kankers bij mannen. In Europese landen sterven rond de 40.000 mannen per jaar aan de ziekte. Omdat de bevolking vergrijst, wordt een stijging met 50% verwacht voor 2020.

Mannen met prostaatkanker kunnen worden genezen als het vroeg wordt ontdekt. Hiervoor wordt veelal de zogenaamde 'PSA-test' gebruikt. Echter, met de PSA-test wordt ook prostaatkanker ontdekt, die niet tot problemen of overlijden zou leiden. Het gevolg is dat er soms onnodig wordt behandeld. Verwijdering of bestraling van de prostaatklier kan leiden tot erectieproblemen en incontinentie. Onderzoekers van Erasmus MC concludeerden vorig jaar dat het gebruik van de PSA-test voor vroegtijdige opsporing van prostaatkanker hierom niet zonder meer aanbevolen dient te worden.

Het is dus zaak, om specifieker te kunnen voorspellen of een prostaatkanker gevaarlijk is. Om effectiever te kunnen opsporen en om onnodige behandeling te voorkomen, moeten nieuwe merkstoffen, zogenaamde 'markers', worden gezocht in bloed of urine, waarmee betere testen ontwikkeld kunnen worden die onderscheid kunnen maken tussen klinisch onbelangrijke prostaatkanker, geneesbare prostaatkanker en levensbedreigende prostaatkanker. Dit gebeurt in Europees verband in het P-Mark onderzoek. Prof.dr. Chris Bangma, hoofd van de afdeling Urologie van het Erasmus MC, leidt het onderzoek dat drie jaar zal duren.