Gemeente Tilburg

BO 2004 077

Datum
10 november 2004

Ruim 200.000 euro voor veiliger werken

Ministerie enthousiast over project 'risicopreventie en calamiteitenbeheersing'

Het programma 'Tilburgse Bedrijventerreinen op niveau (TBON) krijgt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 168.000 euro subsidie voor het project 'risicopreventie en calamiteitenbeheersing'. Verbetering van de (arbeids)veiligheid op bedrijventerreinen vormt de basis van dit project. De gemeente Tilburg betaalt 35.000 euro, waardoor er in totaal iets meer dan 200.000 euro beschikbaar is voor het project.

Op de bedrijventerreinen Vossenberg en Kraaiven wordt in twee deelprojecten met elk 40 bedrijven gestart met het in kaart brengen van de veiligheidssituatie per bedrijf en arbeidsongevallen in de afgelopen 3 jaar. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de interne veiligheidsorganisatie en de verdeling van de verantwoordelijkheden binnen het bedrijf, maar ook naar de relatie van het bedrijf met de Arbeidsinspectie, de Arbodienst en de naaste buren van het bedrijf. Deze inventarisatie geldt als 0-meting.

Gebiedsgerichte aanpak
De resultaten van het onderzoek worden individueel teruggekoppeld naar de bedrijven. Vervolgens kunnen bedrijven gezamenlijk aan de slag gaan om de geconstateerde tekortkomingen te verminderen en knelpunten op te lossen. Te denken valt aan gezamenlijke oefeningen met hulpdiensten of gezamenlijke inkoop. Door gezamenlijk op te trekken kunnen bedrijven toewerken naar een gebiedsgerichte aanpak. "Dit was voor het ministerie van SZW een van de beweegredenen om de subsidie te verstrekken," licht wethouder van economische zaken Hans Janssen toe. "Door te zorgen voor meer openheid tussen de bedrijven onderling, kunnen bedrijven hun veiligheidsmaatregelen ook instellen op de activiteiten van de buren: een uitslaande brand is per slot van rekening niet alleen een individueel bedrijfsongeval." Het project beoogt verder om voor 2008 het aantal arbeidsongevallen met 15% terug te dringen. De 0-meting moet inzicht geven om welke aantallen het hierbij gaat.

Kansrijke collectieve projecten
Het programma TBON probeert, behalve op Vossenberg en Kraaiven ook kansrijke collectieve projecten te verzilveren op de bedrijventerreinen Kanaalzone en Loven. Een ander voorbeeld is de gezamenlijke afvalinzameling en -verwerking, waardoor de bedrijven aanzienlijke kosten besparen. Initiatiefnemers van TBON zijn naast de gemeente Tilburg ook het Bedrijven Overleg Regio Tilburg (BORT), de Kamer van Koophandel Midden Brabant en de provincie Noord-Brabant. Als het veiligheidsproject succesvol is, wordt het uitgebreid naar andere deelgebieden en uiteindelijk naar alle 4 de betrokken bedrijventerreinen.

Staatssecretaris toont belangstelling
Staatssecretaris H. van Hoof van Sociale Zaken heeft inmiddels aangegeven komend voorjaar een bezoek te willen brengen aan de projectpartners.



Gemeente Tilburg