Ingezonden persbericht


Persbericht

Castricum, 10 november 2004

Actie 'Bomen voor Koeien' biedt veehouders gratis bomen en struiken

Veehouders in Noord-Holland kunnen gratis bomen en struiken krijgen om aan te planten op de rand van erf en weiland. De bomen bieden koeien en ander vee (schapen, paarden, geiten) beschutting tegen zon en wind. De landelijke actie 'Bomen voor koeien' van stichting wAarde, die nu vier jaar loopt, maakt dit mogelijk. Het geld voor de bomen is afkomstig van mensen die een Bomen-voor-Koeiencertificaat kopen. In heel Nederland zijn na vier plantseizoenen maar liefst 41.800 bomen aangeplant.

De aanplant van bomen draagt, naast beschutting voor vee, ook bij aan verfraaiing van het landschap en verrijking van de natuur. De struiken en bomen die ter beschikking worden gesteld zijn inheemse soorten, omdat deze meer waarde hebben voor onder andere vogels en vlinders, en omdat ze thuis horen in het Noord-Hollandse landschap.

Veehouders krijgen de bomen alleen wanneer deze geplant kunnen worden aan de rand van het erf, langs het weiland waar vee loopt. Alleen streekeigen bomen en struiken worden geleverd en maximaal 200 jonge bomen en struiken per bedrijf. De bomen kunnen alleen worden aangeplant in de vorm van een windsingel, bomenrij, bosje, boomgaard of solitaire boom. Landschap Noord-Holland levert het plantmateriaal aan huis af.

Wilt u zich opgeven voor deze actie of meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Landschap Noord-Holland, telefoon 0251 - 66 22 44. Aanmelden kan tot 1 februari 2005.

/////////////////////////////////