Gemeente Zwolle

Uitslag Experiment Wijkbudgetten Zwolle Zuid:Verkiezingsavond levert vijf winnaars op

Het wijkcentrum SIO in Zwolle Zuid stond bol van de activiteiten gisteravond. Tussen 19.00 en 20.30 uur presenteerden de idee-indieners van het Experiment Wijkbudgetten hun plannen aan medewijkbewoners. Om 21.30 uur deed wethouder Janco Cnossen het verlossende woord: de verkiezing heeft vijf winnende ideeen opgeleverd. Op de eerste plek is geëindigd het idee van de Ten Busschekamp/ Bastertkamp. In totaal zijn 348 geldige stemmen uitgebracht.

Projecten
De aanleg van een trapveldje en een hangplek, het aanbrengen van snelheids-remmende maatregelen in de omgeving van de Ten Busschekamp/ Basterkamp (ideenummer 56) is met 78 stemmen als winnaar uitgeroepen. Dit plan krijgt ¤ 80.000,- toegekend voor de uitvoering. De tweede plaats gaat naar ideenummer 28: sportzaal Gerenlanden multifunctioneel maken door een aanbod van sociale activiteiten. Op dit plan hebben 61 mensen gestemd. Om het idee uit te voeren wordt vanuit het wijkbudget ¤ 30.000 toegekend.
Er is een gedeelde derde plaats met allebei 36 stemmen: realiseren diverse voorzieningen voor de jeugd in Gerenlanden (nummer 94 voor ¤ 12.000) en het plan om hetzelfde te doen in Geren (nummer 97 voor ¤ 40.000,-).
Op de vierde plaats staat ideenummer 93 ´Het opzetten van vrijwilligerswerk door jongeren voor hulpbehoefenden´. Hiervoor is ¤ 10.000,- geraamd.

Het budget dat in totaal beschikbaar is, is ¤ 167.000,-. Alle gekozen plannen kosten
¤ 4.000,- meer. Dit betekent dat het plan ´Het opzetten van vrijwilligerswerk door jongeren voor hulpbehoefenden´ wel uitgewerkt kan worden, maar voor een lager bedrag.

Plan van aanpak
Op 17 november 2004 is er een bijeenkomst met alle 'winnaars' uit beide wijken c.q. buurten. Aan elk gekozen idee wordt, mits de idee-winnaars dit wensen, een adviseur uit de adviseurspool proDeo toegekend. De adviseurs ondersteunen de winnaars bij het opstellen een plan van aanpak voor de uitvoering van hun idee. Dit plan moet onder andere een begroting bevatten. Ook moet er duidelijk uit blijken dat er draagvlak voor is in de buurt. Nadat de projectplannen door het GBT (Gebiedsbeheerteam, bestaande uit wijkwerkers) is bekeken, worden de budgetten definitief toegewezen.


---