Gemeente Zwolle

Accent op subsidiëren van activiteiten: Accommodatiebeleid klaar voor inspraak

Kunnen inspelen op maatschappelijke trends, dat is wat de gemeente Zwolle wil met het vandaag vastgestelde accommodatiebeleid. Het uitgangspunt bij dit nieuwe beleid is het subsidieren van activiteiten. Daarvoor zijn accommodaties nodig. Volgens het nieuwe accommodatiebeleid realiseert de gemeente alleen nog accommodaties als particulieren hiertoe niet in staat zijn. De gemeente gaat steeds meer gebruik maken van partners in de stad om accommodaties te realiseren. Ook bij het instandhouden van accommodaties hebben particuliere stichtingen een eigen rol. De gemeente wil die partners de ruimte geven om hun rol waar te maken binnen de inhoudelijke voorwaarden, die door de gemeente worden gesteld. De gemeente zet daarom in op een uitvoeringsprogramma 2005-2009. Hierbij staat centraal dat accommodaties evenwichtig gespreid zijn over de stad, dat accommodaties toegankelijk zijn voor alle inwoners (en met name allochtonen, jongeren en gehandicapten) en dat accommodaties multifunctioneel zijn en voorzieningen zoveel mogelijk geclusterd. Het accommodatiebeleid ligt nu voor alle betrokkenen ter inzage om een reactie te geven.

Het college van B&W ziet af van het realiseren van vier grote multifunctionele accommodaties (MFA's) verspreid over de stad. Dit was eerst het plan. Deze MFA's waren bedoeld voor activiteiten voor wijkbewoners en voor dienstverlening door instellingen. Het is in de praktijk moeilijk gebleken MFA´s te realiseren.

Evenwicht
Het uitvoeringsprogramma behandelt drie belangrijke thema's: evenwichtige spreiding over de stad, toegankelijkheid, multifunctionaliteit en clustering. Als het gaat om de spreiding over de stad, dan gaat het accommodatiebeleid uit van basisvoorzieningen en plusvoorzieningen. De basisvoorzieningen voorzien in een basisbehoefte, zoals bijvoorbeeld scholen en een buurthuis. Er wordt uitgegaan landelijk gehanteerde schalen om de spreiding te organiseren. Hiervoor is gekozen voor de realisatie van wijkcentrum Holtebroek, Kulturhus Wythmen en de sociale voorzieningen in Stadshagen. Plusvoorzieningen zijn meestal stedelijke voorzieningen. De gesubsidieerde accommodaties moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Dit is niet altijd even gemakkelijk te realiseren. Daarom zet de gemeente in op jongeren, allochtonen en gehandicapten. Multifunctionaliteit en clustering staat bij elk nieuw gesubsidieerd onderkomen centraal.,


---