Gemeente Zwolle

College terughoudend bij invoeren baatbelasting

Het college van BenW is terughoudend bij het invoeren van de zogenaamde baatbelasting. Naar aanleiding van een motie bij de behandeling van de Perspectiefnota heeft het college de mogelijkheden voor de invoering van baatbelasting onderzocht. De achterliggende gedachte van de motie is, dat wanneer geprofiteerd wordt van de investeringen in de verbetering van de kwaliteit van Zwolle, op die manier een bijdrage wordt geleverd aan de investeringen.

Baatbelasting is een uiterst ingewikkelde belasting, die vaak grote weerstanden oproept. Het invoeren van deze belasting gaat vrijwel altijd gepaard met het voeren van langdurige juridische procedures. Uit jurisprudentie blijkt dat de gemeente bij het invoeren van baatbelasting aan strikte voorwaarden is gebonden. Het niet of onvoldoende naleven van deze voorwaarden leidt er toe dat een verordening door de Hoge Raad onverbindend wordt verklaard.

Gezien de complexiteit en omvangrijke afbreukrisico's wil het college alleen baatbelasting invoeren daar waar de relatie tussen investering en gebaat gebied voor de hand ligt. In een stedelijke omgeving moet zeer terughoudend omgegaan worden met het invoeren van baatbelasting. Daarom gaat de voorkeur van het college uit naar het afsluiten van privaatrechtelijke overeenkomsten en de nieuwe Grondexploitatiewet af te wachten.


---