VERENIGING VNO-NCW

Onderzoek VNO-NCW Herstel blijft nog uit, vertrouwen gunstiger

DEN HAAG, 10 NOVEMBER 2004 - Ondernemingen verwachten vooralsnog geen robuust, omvangrijk en breed economisch herstel dit jaar, ondanks een verbeterd vertrouwen. Voor het eerst sinds 2 jaar is het aantal optimisten over de algehele economie nu groter dan het aantal pessimisten. Dat blijkt uit het jongste Economierapport van VNO-NCW, dat vandaag is verschenen.

Het EIM ondervroeg hiertoe eind augustus 900 grote en kleine ondernemingen (vanaf 5 werknemers) naar hun verwachtingen over de economische ontwikkeling in het algemeen en over die in hun eigen bedrijf in het bijzonder.

Afgemeten aan de directe ervaringen en verwachtingen in de eigen sector/bedrijf over het verloop van de bedrijvigheid en de eigen orderportefeuille zijn de verwachtingen in diverse sectoren er nog niet beter op geworden. Dat geldt, zo blijkt uit de reacties, ook voor een sector als de productindustrie die via zijn export voorop loopt in de huidige fase van het economische herstel.

Een aantal andere markante punten uit de conjunctuurenquête:


- Ondernemingen ervaren nog steeds een verder verslechterende concurrentiepositie op hun internationale markten ('het lek is nog niet gedicht');

- Het verwachte winstherstel 2004 zal naar de beleving van de ondernemingen gemiddeld minder zijn dan aanvankelijk gedacht;
- De verwachtingen van ondernemingen over de werkgelegenheid in hun bedrijven zijn t.o.v. hun eerdere verwachtingen er nog niet beter op geworden. Ze zijn zelfs verder verslechterd, zij het dat alle ondernemers over de verwachte werkgelegenheidsdaling in 2004 wel minder somber lijken te zijn dan wat het CPB heeft voorspeld.
- Er is duidelijk minder pessimisme over de investeringen gekomen (dit ondanks een tegenvallend winstherstel).

Uit recent onderzoek van de Europese werkgevers (UNICE) blijkt dat het herstel in Europa vastere grond onder de voeten heeft gekregen, maar tegelijkertijd vaart mist. Nederland onderscheidt zich in dat opzicht niet wezenlijk van het Europese beeld. De Nederlandse economie zal waarschijnlijk zowel in 2004 als in 2005 tot de zwakst presterende economieën van heel Europa behoren. Europa op haar beurt blijft weer achter bij haar mondiale concurrenten.

Verwacht wordt dat de eurozone in 2004 en 2005 met 2,1 resp. 2,2% zal groeien. Voor Nederland wordt uitgegaan van een groei van 1,3 en 1,8%. De inflatie in de eurozone zal zich in beide jaren rondom de 2% blijven bewegen. De werkloosheid blijft ondertussen hardnekkig hoog (9,0 resp. 8,7%). De Nederlandse werkloosheid ligt daar nog steeds beduidend onder, ook al is sprake van een toename richting de 7% in 2005.


-----------------------
Het volledige onderzoek is te vinden op www.vno-ncw.nl