Raad voor Werk en Inkomen


Nieuws/Persbericht

Den Haag, 10 november 2004

RWI-voorzitter Van Zijl: `Oudere werknemer serieuzer nemen'

`We moeten ophouden met het stigmatiseren en generaliseren van oudere werknemers. Mensen boven de 55 of 60 jaar zijn niet vaker ziek dan hun jongere collega's. En ze verzuimen om die reden ook niet vaker. Ook hebben zij niet per definitie een lage arbeidsproductiviteit. En is het niet merkwaardig dat we bijna standaard ouderen als `probleemgevallen' benaderen en niet als de ervaren collega's waar anderen nog veel van kunnen leren?'.
Dit stelt RWI-voorzitter Jan van Zijl vandaag op het Najaarscongres van de Raad voor Werk en Inkomen over de vergrijzing op de werkvloer. Van Zijl vindt het belangrijk dat ouderen niet als 'één grote grijze massa' benaderd worden, maar wil hen zo lang en zo goed mogelijk voor de arbeidsmarkt behouden via individuele, op maat gesneden afspraken en regelingen. Volgens de voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen heeft de arbeidsmarkt de oudere werknemers zeer binnenkort hard nodig.

In Nederland dreigt de beroepsbevolking een steeds kleiner deel te worden van de totale bevolking. En dat vormt een directe bedreiging voor ons welvaarts- en welzijnsniveau. Steeds minder werkenden moeten het voorzieningenpeil voor steeds meer niet-werkenden in stand houden. Het is daarom van cruciaal belang dat zoveel mogelijk ouderen gezond en gemotiveerd langer blijven, maar ook kúnnen blijven, doorwerken.

Volgens RWI-voorzitter Van Zijl gaat de vergrijzingsproblematiek niet pas over een paar jaar spelen, maar is het nú reeds actueel. Veel bedrijven en sectoren hebben al te maken met een vergrijzend personeelsbestand. In de praktijk blijkt dat er veel formele (regelgeving) en informele belemmeringen (beeldvorming) een optimale benutting van de oudere werknemer in de weg staan. Van Zijl voert een pleidooi om de `ontziemaatregelen' in CAO's, die opgesteld zijn om oudere arbeidskrachten te beschermen, kritisch onder de loep te nemen. `Niet iedereen die 55 jaar is, kan of wil bijvoorbeeld niet meer in nachtdienst werken.' De RWI-voorzitter doet de suggestie om de algemene ontziemaatregelen meer om te zetten in gerichte stimuleringsmaatregelen, zoals scholing en functieverandering.

Van Zijl bepleit verder het meer toepassen van deeltijdpensioen. Dit komt erop neer dat oudere werknemers één of twee dagen per week met pensioen gaan en de resterende dagen doorwerken. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen hiervoor belangstelling hebben. Voor de werknemer betekent dit dat hij er niet of nauwelijks financieel op achteruit hoeft te gaan en minder met een radicale breuk in zijn dagbesteding of maatschappelijke participatie wordt geconfronteerd. Voor de arbeidsmarkt heeft dit het grote voordeel dat ouderen langer actief blijven.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overleg- en adviesorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI adviseert de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. Doel van deze adviezen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Een andere taak is het vergroten van transparantie en kwaliteit op de reïntegratiemarkt.

Voor de redactie,