NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

NPI: Politiekorpsen krijgen prestatie-uitkering

De Nederlandse politie heeft in 2003 goed gepresteerd. Dat blijkt uit de brief van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), die vandaag aan de politiekorpsen is verzonden. Alle 26 korpsen komen in aanmerking voor een uitkering van prestatiebekostiging. De minister heeft de prestatiebekostiging uitgekeerd omdat de korpsen de afgesproken doelstellingen voor 2003 uit de prestatiecontracten (Landelijk Kader) ruimschoots hebben gehaald.

De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) is blij met de uitkering van de prestatiebekostiging. 'We zien het als een erkenning dat we op de goede weg zitten als het gaat om ons aandeel in het vergroten van de veiligheid in het land', aldus Bob Visser, voorzitter van de RHC.' Daar werken we elke dag aan met ruim 50.000 enthousiaste collega's. Visser hoopt ook dat met deze erkenning opnieuw duidelijk wordt dat de prestatiecontracten over méér gaan dan het schrijven van bekeuringen.'De meeste afspraken gaan juist over andere zaken, zoals het aantal criminelen dat wij vangen, over de beschikbaarheid van de politie in de buurt, de tevredenheid over de politie en het effectiever werken. Op al deze punten is de Nederlandse politie aanzienlijk vooruit gegaan. Ook het ziekteverzuim is in alle korpsen gedaald.

Als het gaat om het aantal bekeuringen voor overtredingen in het publieke domein, waarbij de politie mensen direct aanspreekt op hun gedrag, dan blijkt dat de doelstelling in 2003 al is bereikt op een niveau dat was afgesproken voor 2006. Van een krampachtige inhaalslag om deze prestaties te halen, zoals hier en daar wordt gesuggereerd, blijkt in het geheel geen sprake.

===================================

Noot redactie (