Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

10-11-2004

De gemeente Horst aan de Maas staat niet langer onder verscherpt toezicht van de VROM-Inspectie. Dat heeft minister Sybilla Dekker van VROM aan het college van burgemeester en wethouders meegedeeld. Horst aan de Maas is in december 2002 onder verscherpt toezicht gesteld. Aanleiding was het onzorgvuldig of helemaal niet volgen van de wettelijke vrijstellingsprocedures bij het toetsen van bouwvergunningen aan het bestemmingsplan voor het buitengebied door de gemeente.

De VROM-Inspectie heeft de laatste twee jaar, steekproefgewijs, de verlening van de bouwvergunningen door de gemeente gecontroleerd. Daarnaast heeft de inspectie afspraken gemaakt met Horst aan de Maas over de reparatie van het bestemmingsplan `Buitengebied'.

De VROM-Inspectie concludeert dat de gemeente de wettelijke procedures voor het verlenen van de bouwvergunningen momenteel correct uitvoert. Daarnaast wordt voortvarend gewerkt aan het aanpassen van het bestemmingsplan `Buitengebied'. De minister van VROM heeft daarom besloten het verscherpt toezicht op te heffen. Wel blijft de VROM-Inspectie het proces rond de reparatie van het bestemmingsplan `Buitengebied' op afstand volgen. Dit om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst de kwaliteit van de vergunningverlening op niveau blijft.