Inspectie Werk en Inkomen

IWI beëindigt verscherpt toezicht op uitvoering bijstandswet bij vijf gemeenten

De uitvoering van de Algemene bijstandswet (Abw) door de gemeenten Almelo, Amsterdam, Den Helder, Haarlem en Rotterdam is in 2003 ten opzichte van voorgaande jaren verbeterd. Dit zegt de inspectie in haar vandaag gepubliceerde 'Samenvatting rapportages verscherpt toezicht 2001-2003'.

Te veel fouten in besluiten tot het al dan niet verstrekken, continueren, opschorten of beëindigen van een uitkering in de jaren 2001 en 2002 bij die gemeenten waren voor de Inspectie Werk en Inkomen aanleiding om de uitvoering bij deze gemeenten nauwlettend te volgen. Het zogeheten verscherpte toezicht op de gemeenten heeft de inspectie in verband met de invoering van de Wet werk en bijstand per 1 januari 2004 opgeheven.

De vijf gemeenten maakten onder meer te veel fouten bij het vaststellen van de omvang van het vermogen van mensen die een uitkering aanvragen, bij de bepaling van de ingangsdatum en einddatum van de uitkering en bij het verifiëren van gegevens van aanvragers van uitkeringen. De uitvoering van de Abw bij deze gemeenten is verbeterd in de periode van het verscherpte toezicht. In Almelo was per 31 december 2003 sprake van een integraal correcte uitvoering van wet- en regelgeving. In de gemeente Den Helder was de uitvoering in het derde kwartaal van 2003 op orde, maar is er vanwege het ontbreken van een analyse van de managementinformatie geen inzicht in de bestendigheid van een rechtmatige uitvoering. Het niveau van de uitvoering was in december 2003 bij de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Haarlem nog te laag.

Met ingang van 1 januari 2004 richt het toezicht van de inspectie op de uitvoering van de Wet werk en bijstand zich op de werking van het systeem van sturing, beheersing en verantwoording bij gemeenten. De inspectie rapporteert in de regel dan ook niet meer over individuele gemeenten, behalve als er sprake is van een ernstige tekortkoming in de rechtmatigheid van de wetsuitvoering

persbericht IWI, 10 november 2004