Universiteit Maastricht

10 november 2004
Astmapatiënten hebben baat bij huisstofmijt-werend beddengoed

UM-onderzoek gepubliceerd in Journal of Allergy and Clinical Immunology

De longfunctie van astmapatiënten verbetert significant door het gebruik van huisstofmijt-werend beddengoed (matrashoezen, kussenhoezen en dekbedovertrekken die ondoorlaatbaar zijn voor huisstofmijt). Dit blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door drs. Lisette van de Bemt van de Universiteit Maastricht (onderzoeksinstituut CAPHRI). De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het meest recente nummer van het gezaghebbende Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Veel astmapatiënten zijn allergisch voor huisstofmijt, een onzichtbaar klein, spinachtig beestje dat in huisstof leeft. De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers van mensen en dieren en bevindt zich vooral in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt en op beschimmelde muren. Blootstelling leidt bij (allergische) astmapatiënten tot een verlaagde longfunctie en andere astmaklachten.

Van den Bemt e.a. onderzocht of door het gebruik van huisstofmijtwerend beddengoed de blootstelling aan huisstofmijt en daarmee de longfunctie van astmapatiënten verbeterde. 52 Astmapatiënten werden in twee groepen ingedeeld, waarvan de helft beddengoed gebruikte dat ondoorlaatbaar was gemaakt voor huisstofmijt (interventiegroep), de overige patiënten (de placebogroep) gebruikten beddengoed dat er hetzelfde uitzag, maar wel doorlaatbaar was. Alle patiënten registreerden zelf dagelijks hun longfunctie (morning peak expiratory flow, oftewel PEFR) en hun astmasymptomen. Tevens werd de hoeveelheid huisstofmijt in stofmonsters gemeten. Op basis van dit onderzoek werd niet alleen aangetoond dat de blootstelling aan huisstofmijt aanzienlijk afnam door het beddengoed (87% allergeenreductie), maar ook dat de longfunctie significant beter was bij de interventiegroep.

Noot voor de pers:
Titel van het artikel: Lisette van den Bemt, Lieke van Knapen, Marjolein P. de Vries, Margreet Jansen, Sonja Cloosterman, Constant P. van Schayck: Clinical effectiveness of a mite allergen-impermeable bed-covering system in asthmatic mite-sensitive patients, Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2004, 114-4, pp 858-862. Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. C.P. van Schayck, tel. 043 388 2314 / 2152 , e-mail onno.vanschayck@hag.unimaas.nl.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl