Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: VD. 2004/3191
datum: 09-11-2004
onderwerp: Aviaire Influenza bij illegale vogels in België TRC 2004/7459

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van uw verzoek om opheldering over de berichten van de gesmokkelde wilde vogels uit Thailand, aangetroffen op een Belgische luchthaven, wil ik u, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als volgt berichten.

In de Europese Unie is sinds het begin van de uitbraak van Aviaire Influenza in Azië een importverbod van kracht vanuit de betrokken landen in Azië, waaronder Thailand, voor levend pluimvee en levende siervogels, vers pluimveevlees, vleesproducten, consumptie-eieren, broedeieren en jachttrofeeën.
De douane en de VWA/RVV controleren in Nederland aan de buitengrenzen van de Europese Unie personen en bagage steekproefsgewijs op de naleving van deze importverboden.

Belgische situatie
Op 18 oktober jl. werden op luchthaven Zaventem-Brussel in België twee illegaal ingevoerde Aziatische kuifarenden in beslag genomen. De vogels waren afkomstig uit Thailand. De eigenaar was vanuit Thailand naar Wenen gevlogen en daar overgestapt op een vlucht naar Brussel. De vogels zijn in Brussel door de douane onderschept en op de zogenaamde grensinspectiepost op de luchthaven door de dienstdoende dierenarts onderzocht op onder andere Aviaire Influenza en, vanwege het illegale karakter van de invoer uit Thailand, gedood. Op 22 oktober jl. werden de monsters van beide vogels positief bevonden op Aviaire Influenza, H5N1, dezelfde virusstam die op dit moment in Azië grote problemen veroorzaakt.

Veiligheidshalve hebben de Belgische autoriteiten ook onderzoek ingesteld naar de personen die in aanraking met deze vogels en dus met het virus kunnen zijn geweest: de eigenaar, het luchthavenpersoneel en de behandelende dierenarts. De passagiers die met dezelfde vluchten hebben gereisd, zijn opgeroepen om zich bij hun arts te melden wanneer zij verschijnselen van griep vertonen en de Belgische overheid heeft een telefoonlijn geopend voor inlichtingen. De behandelende dierenarts had last van conjunctivitis, er is echter geen H5N1-virus bij hem aangetroffen.

Nederlandse veterinaire situatie
De grensinspectiepost in luchthaven Zaventem-Brussel is na het verblijf van de twee besmette vogels grondig gereinigd en gedesinfecteerd, twee dagen later werden opnieuw (legale) vogels in deze ruimte geplaatst, waaronder ook vogels die inmiddels naar Nederland zijn vervoerd. Het gaat om 3 zendingen vogels (onder andere papegaaien). Deze dieren verblijven op dit moment in erkende quarantainestations in Nederland. Volgens Beschikking 2000/666/EG van de Europese Commissie dienen vogels afkomstig uit landen buiten de Europese Unie minstens dertig dagen in deze erkende quarantaine-stations te blijven en dienen ze te worden onderzocht op de aanwezigheid van het Aviaire Influenza-virus en op de aanwezigheid van het NewCastle Disease-virus. Dit onderzoek wordt ook bij deze vogels uitgevoerd en de uitslagen zullen over ongeveer veertien dagen bekend zijn.

Nederlandse volksgezondheidssituatie
Via het Early Warning Systeem van de Europese Commissie zijn de passagierslijsten van de betrokken vluchten uit Thailand en Wenen gecontroleerd en er bleken geen Nederlandse passagiers aan boord te zijn geweest. Het personeel van de quarantainestations is door de Voedsel- en Waren Autoriteit op de hoogte gebracht van de situatie. Aan hen wordt het advies gegeven om zich bij gezondheidsklachten te melden bij de GGD.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman