GroenLinks

GroenLinks wil halt aan escalatie

10 november 2004

GroenLinks heeft met afschuw kennis genomen van de aanslagen op islamitische scholen, moskeeën en kerken. Sommige idioten grijpen de monsterlijke moord op Theo van Gogh aan voor verdere escalatie. GroenLinks veroordeelt dat ten zeerste en roept op tot verdraagzaamheid en beschaving. De overheid dient daarin het voortouw te nemen en naar vermogen te zorgen voor bescherming. GroenLinks heeft de regering verzocht het staatshoofd een rol te laten spelen bij de oproep tot verzoening.

De extremisten die achter de moord op Van Gogh zaten, waren uit op escalatie. Zij wilden de kloof verdiepen tussen islamitische Nederlanders en de andere Nederlanders. Zij mogen daar nooit hun zin in krijgen. De echte kloof in Nederland loopt tussen de kleine groep mensen die geweld gerechtvaardigd vindt en de overgrote groep mensen die geweld verwerpt.

De moord op Van Gogh was een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. De aanslagen op scholen, moskeeën en kerken zijn een aanslag op de vrijheid van religie en de vrijheid van onderwijs. Al deze vrijheden vormen het fundament van onze beschaafde samenleving. Elke aanslag op een school of religieuze instelling, van welke richting dan ook, tast die vrijheden aan. Het is bovendien onverdraaglijk wanneer extremisten hun strijd uitvechten over de hoofden van kinderen.

De bescherming daartegen is een kerntaak van de overheid. Zeker in de huidige tijd van verwarring en angst dient de overheid daar pal voor te staan. Opiniemakers verdienen bescherming vanwege het nationale belang van de vrijheid van meningsuiting. Maar hetzelfde geldt voor de bescherming van scholen en religieuze instellingen: aanslagen op scholen en religieuze instellingen zijn zeker nu een nationaal probleem. Het is onverantwoord om die taak af te schuiven op de scholen of de religieuze instellingen zelf.

GroenLinks pleit er voor dat alle gemeenten een serieuze dreigingsanalyse maken van scholen en religieuze instellingen. Zij dienen dat te doen in nauwe samenwerking en in dialoog. Wanneer er sprake is van een reële dreiging dan moet de overheid naar vermogen voor beveiliging zorgen. Velen hebben aan moslims gevraagd om afstand te nemen van de moord op Van Gogh. Moslims hebben massaal hun afschuw uitgesproken. De overheid dient in daden te laten zien dat zij er ook voor hen is.

Waar het nu aankomt op handelen en harde maatregelen dwingt de toenemende escalatie ook tot een nationale oproep van verzoening en vreedzaamheid. GroenLinks heeft de regering in een brief verzocht die nationale regeringsoproep door het staatshoofd te laten uitspreken.

Femke Halsema


---

http://list3.xs4all.nl/mailman/listinfo/gl-persberichten