Politie Flevoland

Korpschef Eringa: "Prestatieafspraken politie vergroten veiligheid

Flevoland 10-11-2004 - De prestatieafspraken tussen de politiekorpsen en de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken werken. Dat concludeert korpschef Pier Eringa van Politie Flevoland bij de bekendmaking van de prestatiebeloningen voor de politie over 2003. Op de overeengekomen prestatiedoelen boekte Flevoland in 2003 een zeer grote vooruitgang. Die doelen zijn: tevredenheid van het publiek, beschikbaarheid van de politie op straat, het aantal staandehoudingen, het aantal bij het OM aangeleverde verdachten, doelmatigheid en terugdringing van het ziekteverzuim.

Eringa: Allereerst ben ik trots op mijn korps. Maar het gaat niet om individuele scores van korpsen op bepaalde doelen. Ook veel collega-korpsen hebben in 2003 een grote stap voorwaarts gemaakt. We zien over de hele linie dat de prestatieafspraken positief werken bij het bestrijden van criminaliteit en het vergroten van de veiligheid in Nederland. De prestatieafspraken helpen in het belang van de veiligheid voor iedereen.

Belangrijk is wel de balans tussen repressie (aanhoudingen, bekeuren, rechercheren) en preventie in het politiewerk. Eringa: Er moet ook tijd blijven voor een praatje op straat, dat kun je niet uitdrukken in cijfers, maar is preventief wel belangrijk. Dan lukt het ook om sneller bijvoorbeeld crimineel gedrag te ontdekken en daarop maatregelen te nemen. We moeten de ruimte houden om de prestatiecontracten flexibel in te vullen en om vanuit veiligheid de juiste prioriteiten te stellen.

Het korps van Flevoland krijgt ruim 400.000 euro extra als prestatiebonus van het Ministerie. Die gaat volledig naar de medewerkers. Eringa Mijn mensen verdienen deze pluim. De beloning is een mooie stimulans om op deze weg door te gaan en een goede investering in ons korps.