Gemeente Capelle a/d IJssel

Op pad met de mobiele surveillance Jongeren reageren goed op jullie

Toezichthouders bij jeugdhonk Terp

Foto: Roel Dijkstra

Een regenachtige koopavond, zo tegen sluitingstijd. Het Stadsplein ligt er donker, nat en verlaten bij. Binnenkort krijgen we de winteruitrusting binnen, zegt teamleider Samier optimistisch. Dat hopen zijn half verkleumde medewerkers Tania en Senay ook. Gelukkig kunnen ze delen van hun ronde per busje afleggen.

Tania, Senay en Samier zijn mobiele surveillanten van Stichting Toezicht Capelle aan den IJssel. Ze delen het kantoor met hun collegas van de Koperwiek, maar surveilleren op verschillende locaties in de gemeente. Het busje brengt ze van de ene plek naar de andere. Waar en wanneer de toezichthouders opduiken, mag natuurlijk nooit voorspelbaar worden. Daarom kiezen ze steeds een andere route.

Jeugdhonk
Eerste stop vanavond is de parkeergarage van winkelcentrum De Terp, waar ook de ingang is van jongerencentrum t Onderdiep: een eigen plek voor jongeren die hier vroeger maar wat rondhingen. Het jeugdhonk is van woensdag tot en met vrijdagavond open. Bij de opening van t Onderdiep in april is met Stichting Toezicht afgesproken dat wij op deze avonden versterkt aanwezig zijn, vertelt Samier. Dat was één van de voorwaarden voor een jongerencentrum op deze plek. Na een korte gewenningsperiode is het hier heel rustig geworden. Zeker nadat de politie bekeuringen is gaan uitdelen voor rondhangen in de parkeergarage. Nu is het s avonds uitgestorven.

Videoclips
Hier gebeurt nooit iets, beweert ook jongerenwerkster Jolanda. Ze ziet de toezichthouders regelmatig langs het jeugdhonk lopen. Vaak komen ze ook even binnen. Willen jullie koffie?, vraagt ze gastvrij. Op een groot scherm tegen de achterwand flitsen de MTV-videoclips voorbij. De banken en tafeltjes zijn leeg. Er hangt niemand aan de bar. Het handjevol jongeren dat er is, speelt tafelvoetbal. Nu is het rustig, omdat de herfstvakantie net is begonnen, verklaart Jolanda. Maar normaal gesproken komen hier op een avond zon 50 jongeren, tussen de 14 en 19 jaar oud. Ik heb nooit problemen met ze. Slechts één keer heb ik Stichting Toezicht gevraagd in te grijpen. Toen werd er gevoetbald in de parkeergarage. En dat waren niet eens mijn jongeren!

Het is hier altijd rustig, is ook de ervaring van Tania. Sommige jongeren kennen en groeten ons al. Natuurlijk zitten er brutaaltjes tussen, maar de meeste jongens zijn heel beleefd. Een aantal van jullie heeft echt een leuk contact met de jongeren die hier komen, beaamt Jolanda. Ze reageren positief op jullie, veel beter dan op de politie. Die maakt op de een of andere manier veel meer agressie bij ze los. Tenzij het de wijkagent is, die kennen ze ook.

Praatje
Op weg naar de volgende bestemming lopen de toezichthouders zelf de politie tegen het lijf. De agenten zetten hun wagen aan de kant als ze het busje van Toezicht herkennen en maken even een vriendschappelijk praatje. De samenwerking met de politie verloopt bijzonder goed, stelt Samier, nadat de politie weer is doorgereden. We krijgen elke maand een aandachtspuntenlijst van ze, op basis waarvan wij onze routes uitstippelen. Alles wat we zien en meemaken, geven we door aan de wijkagent en de coördinator Veiligheid, die de schakel vormt tussen gemeente, politie en Toezicht. Zo hebben twee overlastveroorzakers, op basis van gegevens die wij verzameld hadden, een winkelverbod gekregen in De Terp. Dat waren trouwens geen jongeren.

Feestgangers
Het aan het Stationsplein gelegen winkelcentrum de Scholver is inmiddels gesloten. Op het station, onder de overkapping, is nog wel activiteit. Vanaf het perron klinkt rumoer. De toezichthouders nemen even polshoogte: het blijkt een groepje luidruchtige maar onschuldige feestgangers te zijn, dat staat te wachten op de trein. Een paar dagen geleden escorteerden Senay en Tania nog twee meisjes het winkelcentrum in. Ze waren bang voor een man, die ze zou achtervolgen, vertelt Senay. We hebben nog naar de man gezocht, maar die had de benen al genomen. Hij vindt het fijn mensen op zon moment te kunnen helpen: Daarom wilde ik dit werk ook doen. Tania vindt vooral de weg wijzen en informatie geven een leuk onderdeel van haar werk.

Zeil
Sinds een maand lopen de toezichthouders ook over het Maria Danneels Erf, waar herhaaldelijk pogingen tot inbraak in de parkeergarages zijn gemeld. Bewoners klaagden bovendien over rondhangende jeugd. Maar vanavond is het stil. De kou en regen heeft iedereen van straat verjaagd. Wat de toezichthouders er niet van weerhoudt uitgebreid de ronde te doen, want je weet maar nooit. Hoe hard het ook gaat regenen: tot vanavond elf uur houden ze een oogje in het zeil. En morgenochtend om zeven uur gaan ze opnieuw op pad. Weer of geen weer.

Toezichthouders: wat kunt u van ze verwachten?

Begin dit jaar heeft de gemeente Capelle aan den IJssel een aantal toezichthouders aangesteld. Deze mannen en vrouwen zijn herkenbaar aan hun donkerblauwe uniform met het logo van de gemeente op de mouw. Ze houden toezicht op plekken waar veel mensen komen of waar om andere redenen wel eens iets gebeurt. Wat kunt u van deze toezichthouders verwachten?

Toezichthouders:

- spreken voorbijgangers aan op (kleine) overtredingen, zoals fietsen op het voetpad;

- zorgen er bij ernstiger zaken of calamiteiten voor dat de politie, brandweer of ambulancedienst snel ter plekke is;
- geven informatie of wijzen u de weg;

- zijn uw aanspreekpunt bij incidenten of overlast;
- voeren desgewenst een huiscontrole uit tijdens uw vakantie;
- rapporteren vernielingen, graffiti, zwerfvuil en illegaal huisvuil bij de instanties die het probleem (snel) kunnen aanpakken of oplossen;

- melden alles wat ze zien en meemaken aan de gemeente en politie, die daardoor een veel beter beeld krijgen van de situatie in een buurt en eventueel actie kunnen nemen.

Kortom, toezichthouders dragen bij aan een veilig, schoon en heel Capelle aan den IJssel.

Huiscontrole tijdens uw vakantie
Gaat u op vakantie? Laat ons dit via een meldingskaart weten en wij zorgen ervoor dat de toezichthouders een oogje in het zeil houden. Pogingen tot inbraak en ander onraad blijven op deze manier niet onopgemerkt. Voor een meldingskaart of meer informatie over de woningcontrole kunt u bellen met het Informatiecentrum van de gemeente, telefoon 010-2848484.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Voor een gratis preventieadvies kunt u terecht bij de Service Dienst Werk (SDW), telefoon 010-4564022.