Gemeente Lisse

10-11-2004 Gemeente Lisse gaat handhaven!

detail: Gemeente Lisse gaat handhaven! De gemeente gaat checken of bouwwerken zonder/in strijd met een vergunning zijn opgericht/veranderd/gesloopt en of panden en percelen in overeenstemming met de voorschriften van het bestemmingsplan worden gebruikt.

Het handhaven van wetten en regels staat sinds de rampen in Enschede en Volendam hoog op de politieke agenda. Beide gebeurtenissen hebben nog eens extra duidelijk gemaakt dat burgers goed moeten worden beschermd tegen grote maatschappelijke risicos en tegen rampzalige incidenten. Via de Woningwet stelt de overheid kwaliteitseisen aan het uiterlijk, de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid van gebouwen en bouwwerken. De handhaving van de Woningwet en de regelgeving die uit die wet voortvloeit, is een verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en wethouders. Het is niet realistisch om te stellen dat altijd alles tot in detail kan worden gecontroleerd. Het college moet dus keuzes maken en prioriteiten stellen. De centrale overheid heeft daarom alle gemeenten in Nederland opgedragen een handhavingsbeleid voor de bouwregelgeving te ontwikkelen. In dit beleid moeten de keuzes en prioriteiten zijn vastgesteld. De gemeente Lisse heeft dit beleid gemaakt en zal per januari 2005 beginnen m etdeuitvoeringervan.

Controles
Dit houdt in dat er in heel Lisse controles zullen worden uitgevoerd. Bij deze controles zal gekeken worden naar bouwwerken die zonder, of in strijd met, een vergunning zijn opgericht, veranderd of gesloopt. Ook zal er gekeken worden of panden en percelen in overeenstemming met de voorschriften van het bestemmingsplan worden gebruikt. Wordt er iets illegaals geconstateerd, dan zal eerst gekeken worden of de situatie achteraf alsnog gelegaliseerd kan worden door bijvoorbeeld een vergunning of vrijstelling te verlenen. Kan dit niet, dan zal de overtreder gevraagd worden om de illegale situatie ongedaan te maken.

Wilt u het handhavingsbeleid van de gemeente Lisse inzien? Dit kan op werkdagen tussen 08.30 uur tot 12.30 uur bij de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. U meldt zich hiervoor bij kamer 119 in het gemeentehuis.

Zelf actie ondernemen voor de controles beginnen Heeft u een bouwwerk zonder of in strijd met een vergunning opgericht, veranderd of gesloopt? Of gebruikt u een pand of perceel in strijd met de voorschriften van het bestemmingsplan? Dan kunt u een bouwaanvraag of een principeverzoek indienen om te bezien of de strijdigheid alsnog gelegaliseerd kan worden.

Klik hier om naar de bouwaanvraag producten te gaan in de digitale productencatalogus.