Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA



DTe start onderzoek naar uitwisseling verbruiksgegevens

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) is een onderzoek gestart naar het aanleveren van verbruiksgegevens aan energieleveranciers. Aan de hand van deze verbruiksgegevens stellen de leveranciers de jaarafrekening op. In het onderzoek betrekt DTe de netbeheerders, de meetbedrijven en de energieleveranciers.

Aanleiding voor het onderzoek vormen klachten van consumenten over te late jaarafrekeningen of het uitblijven van jaarafrekeningen. Daarnaast heeft DTe signalen ontvangen van nieuwkomers dat de gegevensuitwisseling voor problemen zorgt waardoor zij niet tijdig in staat zouden zijn om de jaarafrekeningen te versturen. Het gaat daarbij ook om de wijze waarop de verbruiksgegevens worden uitgewisseld. Daarom heeft DTe in de nazomer van 2004 een inventarisatie uitgevoerd bij een aantal leveranciers om een beeld te krijgen van de omvang en achtergronden van de achterstanden in de jaarfacturering. Uit deze inventarisatie blijkt dat er achterstanden zijn en dat het niet tijdig aanleveren van de benodigde verbruiksgegevens hiervan de belangrijkste oorzaak is.

De toezichthouder op de energiemarkt vindt dat consumenten en partijen op de energiemarkt moeten weten waar zij aan toe zijn. Dit betekent dat afnemers binnen een redelijke termijn een jaarafrekening moeten krijgen en dat alle partijen op deze markt in staat moeten zijn om aan de hand van de juiste gegevens de jaarafrekening tijdig op te stellen. De resultaten van het onderzoek worden begin vo lgendjaarverwacht. Naar aanleiding van de resultaten zal DTe beoordelen of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Zo nodig zal DTe handhavend optreden.