Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 9 november 2004                              |


1. Provinciaal depot bodemfondsen, museumkwartier
De provincie slaat archeologische bodemvondsten op. Dat gebeurt nu nog op grond van een convenant, straks wellicht op grond van de Monumentenwet. Gedeputeerde Staten treffen een aantal maatregelen om dit provinciaal depot bodemfondsen te kunnen huisvesten op de korte en langere termijn. Dit betreft de tijdelijke huur van ruimte en de voorbereiding van een deel van het Waterstraatcomplex dat in eigendom is van de provincie Noord-Brabant. Het College trekt daarvoor een bedrag van E283.500 uit en informeert de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

2. Voorfinanciering restauraties
De restauratie van vier belangrijke (kanjer)monumenten en een aantal rijksmonumenten uit het provinciaal uitvoeringsprogramma hoeft niet door de provincie te worden voorgeschoten. In het geval van de kanjermonumenten als de St. Jan of Kasteel Heeze volstaat het als de provincie garant staat voor de aflossing van leningen uit het nationaal restauratiefonds. Bij de rijksmonumenten die opgenomen staan in het provinciaal uitvoeringsprogramma restauraties heeft het Rijk inmiddels de restauratiesubsidies gewoon toegekend. Bij het begroten van de restauratie van Kasteel Heeze was rekening gehouden met een maximale Rijksbijdrage van 50%, inmiddels blijkt dat toch 70% te zijn. Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor de besluitvorming aan te passen aan de ontwikkelingen.

3. Steunpunt Europees Sociaal Fonds
Het provinciale steunpunt voor het Europees Sociaal Fonds beantwoordt aan een behoefte. Op 1 juni 2004 is het provinciaal ESF-steunpunt van start gegaan met als doe het beroep dat op deze Europese subsidieregeling uit Brabant gedaan wordt te vergroten. Inmiddels hebben 8 gemeenten een ' esf-scan' doorlopen, zijn er 21 bezoeken afgelegd om de kansen op subsidiering door te praten en worden er 4 projecten intensiever begeleid. Het verslag van het ESF-steunpunt wordt door Gedeputeerde Staten verzonden naar de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

4. Rapportage Brede Scholen
Sinds 2001 heeft het aantal brede scholen in Brabant een enorme groei doorgemaakt. Brede scholen zijn scholen die niet alleen onderwijs verzorgen maar bijvoorbeeld ook opvang van jongeren na schooltijd of een activiteitenprogramma aanbieden. In 2004 blijkt in meer dan de helft van de Brabantse gemeenten (56%) brede scholen aanwezig of in voorbereiding te zijn. In 2007 zal dit % gestegen zijn tot 79. Dat blijkt uit de rapportage "Brede scholen in Brabant" die Gedeputeerde Staten toezenden aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

5. Stimuleringsregeling Sociaal beleid
De beleidsregel 'Stimuleringsregeling sociaal beleid 2004' wordt aangepast. De beleidsregel is de subsidieregeling op grond waarvan instellingen en organisaties voor projecten een bijdrage kunnen vragen. De aanpassing houdt verband met de nadere uitwerking van de thema's multiculturele samenleving, sport, vrijwilligers en opvoedingsondersteuning.

6. Uitwerkingsplannen streekplan
Op 6 oktober jl. is de inspraakprocedure afgesloten voor de ontwerpuitwerkingsplannen. De reacties zijn per uitwerkingsplan gebundeld en van commentaar voorzien. De concept uitwerkingsplannen gaan samen met de plankaarten voor advies naar de Provinciale Planologische Commissie. De PPC bespreekt de stukken in haar vergadering van 11 en 18 november. De statencommissie Ruimte en Milieu zal zich op 1 december over de plannen buigen. Het gaat om de plannen voor de regio's Breda-Tilburg; Brabantse Buitensteden en Woensdrecht; Hilvarenbeek en Oisterwijk; Land van Heusden en Altena; Steenbergen en Halderberge; Drimmelen, Geertruidenberg en Moerdijk; Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Rucphen en Zundert; Land van Cuijk; Boxtel, Haaren en Sint Michielsgestel; Uden-Veghel, Maashorst, Schijndel, Sint Oedenrode en Boekel; Maaskant en Groot Langstraat.

7. Streekplanafwijking hondenpension Chaam
Een agrarisch bedrijf aan de Bredaseweg 68 in Chaam zal mogelijk worden uitgebreid met een hondenpension. Gedeputeerde Staten hebben het voornemen om hiervoor een verklaring van geen bezwaar af te geven. Het gaat hier om een afwijking van het provinciale Streekplan. Daarom wordt de Provinciale Commissie voor Gemeentelijke Plannen om advies gevraagd. Het hondenpension zou worden gevestigd in een bestaande loods. Grenzend aan de loods komt een uitloopruimte voor de honden.

8. Streekplanafwijking uitbreiding bedrijf Gemert-Bakel
Een bedrijf bij de kern De Rips van de gemeente Gemert-Bakel mag mogelijk uitbreiden. Gedeputeerde Staten zijn bereid hiervoor een verklaring van geen bezwaar af te geven. Wel wordt eerst advies gevraagd aan de Provinciale Commissie voor Gemeentelijke Plannen. Het gaat hier om een niet-agrarisch bedrijf dat met ongeveer 100 procent wil uitbreiden. De regionale reconstructiecommissie heeft positief geadviseerd.


9. Robuuste Verbinding Beerze
In het kader van grondaankoop binnen de Ecologische Hoofdstructuur is een kaart ontwikkeld waarop de zoekgebieden staan aangegeven waarbinnen grond verworven kan worden voor de realisatie van de robuuste ecologische verbinding 'de Beerze'. Deze kaart is nodig om precies aan te geven wat de grenzen van het gebied zijn, vooral ook omdat aankoop van gronden voor de robuuste verbinding voor 100% door het ministerie van LNV wordt gefinancierd terwijl voor de reguliere ecologische hoofdstructuur de financiering voor 50% door het rijk en voor 50% door de provincie wordt gedaan.

10. Bureau jeugdzorg
Aansluiting van de jeugdzorg met het onderwijs heeft de prioriteit, omdat via het onderwijs alle kinderen en jeugdigen bereikt kunnen worden. Met het vaststellen van de notitie "aansluiting Bureau Jeugdzorg - onderwijs" zet de provincie Noord-Brabant een duidelijk beleid neer ten aanzien van de aansluitingstaken van Bureau Jeugdzorg. Doel van aansluiting is in een zo vroeg mogelijk stadium te bewerkstelligen dat kinderen/jongeren zo snel mogelijk op de juiste plaats komen, indien hulpverlening nodig is. Het Bureau Jeugdzorg zal in de periode 2005 -2007 de aansluitingstaak ten aanzien van het onderwijs en andere van belangzijnde netwerken op gaan bouwen.

11. Sociale veiligheid
Door subsidie wordt bijgedragen aan de realisatie van twee projecten op het gebied van de sociale veiligheid, die deel uit maken van de Nota Integrale veiligheid. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Er wordt subsidie verleend voor de oprichting van het Regionaal platform Criminaliteitsbeheersing Midden- en West-Brabant, en voor de deelname van Bureau jeugdzorg in het Veiligheidshuis Tilburg. In totaal gaat het om een bedrag van E 70.500, - uit de hiervoor bestemde middelen voor sociale veiligheid 2004.

12. Statenvragen verpleeghuiszorg
Er komt een structureel overleg met het Rijk over de kwaliteit van de verpleeghuizen in Brabant. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten M. Van den Boogaard en E. Sacan (PvdA). Het is Gedeputeerde Staten niet mogelijk om op grond van het rapport van de Rijkinspectie voor de Volksgezondheid over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg in Nederland uitspraken te doen over de kwaliteit van de zorg in de Brabantse verpleeghuizen. De Inspectie geeft geen inzicht in de namen en kwaliteiten van de Brabantse verpleeghuizen. Gedeputeerde Staten hechten er belang aan dat de kwaliteit van de zorg wordt gegarandeerd.

13. Daling wachtlijsten BJZ
Door de inzet van E 540.000, - aan extra financiële middelen zijn de wachtlijsten bij Bureau Jeugdzorg bijna helemaal weggewerkt. Op 1 oktober 2004 stonden nog maar 41 cliënten op de wachtlijst. Deze cliënten waren allemaal in september aangemeld. Om zekerheid over deze cijfers te verkrijgen heeft een accountantsonderzoek plaatsgevonden. Verwacht wordt dat geen nieuwe wachtlijsten ontstaan. Dit wordt strak gevolgd.
GS blijft verontrust over de wachtlijsten bij de jeugdzorgaanbieders en zal daar de vinger aan de pols blijven houden.
---

Datum
9 november 2004


---- --