Gemeente Haarlem


10 november 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

298/2004


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Intensievere handhaving op winkeluitstallingen


De gemeente Haarlem zal dit jaar nog intensiever optreden tegen ongeoorloofde uitstallingen van ondernemers in de belangrijke winkelstraten. De straten worden zo weer netjes en goed toegankelijk voor iedereen.

Voor een aantal straten in de binnenstad en een aantal andere drukke winkelstraten geldt een uitstalverbod. Dit houdt in dat winkeliers de straat niet mogen gebruiken voor het neerzetten en verkopen van hun koopwaar. Een uitzondering hierop vormen de daghandel in groente, bloemen en fruit, het uitstallen van plantenbakken en de winkeliers met een vergunning. Voor al deze ondernemers is vastgesteld welk deel van de straat in beslag mag worden genomen.

Het uitstalbeleid is sinds 1995 van kracht. Toch stalt een aantal ondernemers hun waar (weer) op straat uit. Bewoners, zoals rolstoelgebruikers, maken steeds vaker melding dat zij hier overlast van ondervinden. Vanwege dit stijgende aantal klachten heeft de gemeente besloten om voortvarender op te gaan treden tegen de ongeoorloofde uitstallingen. Dit kan resulteren in het opleggen van een dwangsom.


Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl

---- --