VVD



Nieuws

9 nov 2004 - Vragen Jan Geluk over de mogelijke
instelling van één waterketennota

Vragen van het lid Geluk (VVD) aan de staatssecretaris van VROM over de mogelijke instelling van één waterketennota

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel 'Eén waterketentarief pakt voor minima ongunstig uit' in Binnenlands Bestuur en het hierin beschreven rapport van het Centrum voor onderzoek van de economie van lagere overheden (Coelo)?

2. Hoe verhoudt dit rapport zich tot het door u aangekondigde onderzoek naar de invoering van één waterketentarief? Is dit eigen onderzoek nog noodzakelijk?

3. Deelt u de conclusie van het Coelo-onderzoek dat de invoering van één waterketentarief kan leiden tot aanzienlijke lastenverschuivingen voor individuele burgers? Zo ja, wat zijn uw opvattingen over deze verschuivingen? Zo nee, waarom niet?

4. Invoering van één waterketentarief zou mede tot doel hebben dat burgers bewuster worden van de kosten van water. Het rapport stelt echter dat zuinig en bewust watergebruik door burgers wellicht zal leiden tot hogere watertarieven. Onderschrijft u de mening dat invoering van één waterketentarief geen middel is om burgers bewuster te maken van hun watergebruik? Zo nee, waarom niet?

5. Onderschrijft u de conclusie van het Coelo-rapport dat de invoering van één tarief het meest ongunstig uitpakt voor huishoudens in de bijstand en dat flankerend beleid om dit te voorkomen het leveren van maatwerk verhinderd? Zo nee, waarom niet?

6. Bent u van mening dat de conclusies uit het rapport de instelling van één waterketentarief niet ondersteunen. Bent u derhalve bereid af te zien van uw beleidsvoornemen één waterketentarief in te stellen?

9 november 2004