NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


10.11.2004
NVZ blij met aanbod industrie om veiligheidsexpertise te delen

Elk ziekenhuis heeft zijn eigen initiatieven op het gebied van veiligheid.
De initiatieven zijn nu onvoldoende gestructureerd en worden onvoldoende gedeeld in de sector. Rein Willems, president-directeur van Shell Nederland en gezant Veiligheid van het project Sneller Beter van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten, heeft de afgelopen maanden ziekenhuizen bezocht. Hij heeft zijn bevindingen en aanbevelingen voor verbetering van de veiligheid van patiënten en ziekenhuismedewerkers vastgelegd in een rapport. De aanbevelingen van het Shell-rapport sluiten aan op een aantal bestaande projecten van de NVZ en enkele nieuwe projecten die op stapel staan.

Koppeling kwaliteits- en (patiënt)veiligheidssystemen

De NVZ ondersteunt het voorstel om met een Veiligheid Management Systeem aansluiting te zoeken bij bestaande accreditatie- en certificeringinitiatieven die NIAZ, TNO en KEMA aanbieden. Veiligheid maakt immers onderdeel uit van de kwaliteit van zorg en moet ingebed zijn in een kwaliteitssysteem. De NVZ vindt het belangrijk dat al haar leden in 2005 een accreditatie of certificering verkrijgen voor ten minste de afdelingen met de meeste veiligheidsrisico's, zoals operatiekamers en intensive care units.

Veiligheidsindicatoren

De NVZ heeft in 2003 in samenwerking met de NFU en de Orde van Medisch Specialisten kwaliteitsindicatoren ontwikkeld. Sinds september 2004 publiceren de ziekenhuizen hun indicatorenresultaten via NVZ databank Kwaliteit. Dit is nog niet het eindstation.

De indicatoren moeten zich ontwikkelen tot de kern van de jaarverslagen van de ziekenhuizen. De NVZ dringt aan op kanalisering van deze belangrijke informatie via één integraal jaardocument en gaat ervan uit dat het VWS-projectteam Integraal Jaardocument binnenkort concrete resultaten presenteert. Daarmee verkrijgt iedereen toegang tot de belangrijkste informatie via één document. Nu wordt al gevraagd naar RISK-managementsystemen en bijvoorbeeld naar wat het ziekenhuis doet met incidentenmeldingen. In de jaarlijkse evaluatie van deze indicatoren zal veiligheid een belangrijke plaats (blijven) innemen.

NVZ heeft deze zomer de praktijkgids Kwaliteitsborging van medische apparatuur gepresenteerd. Stap voor stap staat hierin beschreven hoe de patiëntveiligheid gewaarborgd kan worden door de medische apparatuur systematisch te toetsen en de kwaliteit te borgen. De komende periode zal de NVZ indicatoren op dit onderwerp ontwikkelen en toevoegen aan de indicatorenset.
Verantwoordelijkheid dragen voor veiligheid

De NVZ vindt dat veiligheid moet onderdeel worden van de beoordelingsystematiek van àlle hulpverleners die in het ziekenhuis werkzaam zijn: niet alleen de medisch specialisten maar ook de verpleegkundigen en alle andere ziekenhuismedewerkers die betrokken zijn bij de directe patiëntenzorg. Opleiding, bijscholing en certificering spelen een belangrijke rol om het veiligheidsgedrag up-to-date te houden en te waarborgen.

Daarbij moeten alle medewerkers in de toekomst getoetst en beoordeeld worden op het veiligheidsgedrag. De NVZ wil op korte termijn samen met de Orde van Medisch Specialisten en de Algemene Vergadering van Verpleegkundigen en Verzorgenden invulling geven aan de beoordelingstermen voor veiligheid.

Leren van de industrie

De NVZ stelt de inspanningen van Shell Nederland bijzonder op prijs. Shell heeft de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) gevraagd de ziekenhuizen de verdere ontwikkeling van het veiligheidsbeleid te ondersteunen. De VNCI stelt haar expertise graag ter beschikking. De ziekenhuizen kunnen veel tijd besparen door gebruik te maken van de waardevolle expertise die deze high risk-industrie in de jaren heeft opgebouwd en waarin ze voorop loopt in de wereld!