Gemeente Nijmegen

Nijmegen onderzoekt milieugevolgen van bouw Waalfront

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen laat de milieueffecten van de bouw van ruim 2000 woningen en 60.000 vierkante meter voorzieningen in Nijmegen-West onderzoeken. De woningen komen aan het Waalfront, waar nu nog verschillende grote bedrijven staan. Deze bedrijven krijgen elders onderdak. De milieueffectrapportage (mer) is in de loop van 2006 gereed.

Met zon mer worden de effecten op natuur, milieu, veiligheid en mogelijk aanwezige bodemschatten en cultuurhistorische elementen in het gebied ingeschat. In het onderzoek worden de gevolgen van diverse alternatieve plannen voor de woningbouw onderzocht. Ook wordt altijd onderzocht wat er gebeurt als er niet gebouwd zou worden.

De effecten van mogelijke nieuwbouw op andere locaties van uit te plaatsen bedrijven worden niet meegenomen in deze studie. Wel worden de effecten van het vertrek van deze bedrijven uit Nijmegen-West in kaart gebracht. De definitieve rapportage geldt als hulpmiddel voor de vaststelling van het bestemmingsplan en de bouwplannen.

De verwachting is dat de bestemmingsplanprocedures voor het Waalfront in de loop van 2006 en 2007 kunnen worden opgestart. Voor die tijd is er op verschillende momenten gelegenheid voor de bevolking om te reageren op de plannen en het onderzoek naar de milieueffecten. De eerste inspraakperiode volgt na de vaststelling van de startnotitie begin volgend jaar.Indezestartnotitiestaatpreciesbeschreven welke milieueffecten worden onderzocht.