Gemeente Nijmegen

Nijmegen overweegt lokfiets om fietsendieven te vangen

De gemeente Nijmegen wil het aantal fietsendiefstallen verder terugdringen. Daarvoor komen extra fietsenstallingen en wordt aangedrongen op een landelijk fietsregistratiesysteem. Ook wordt overwogen om zogenoemde lokfietsen in te zetten, om fietsendieven op te sporen.

Dit aanvalsplan tegen de fietsendieven komt van de PvdA-fractie in de gemeenteraad. Zij diende in september het initiatiefvoorstel Blijf met je poten van mijn fiets af in. Het grote aantal fietsendiefstallen, waardoor fietsendiefstal bijna de gewoonste zaak van de wereld is geworden, vormde de directe aanleiding hiervoor.

Twee jaar geleden werd in Nijmegen een triest record bereikt. Toen werden er gemiddeld veertien fietsen per dag gestolen. Het gaat daarbij alleen om het aantal gestolen fietsen waarvan aangifte is gedaan. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog veel hoger. Van de ruim vijfduizend gestolen fietsen waar toen aangifte van is gedaan werden er nog geen honderd teruggevonden (1,6 procent).

Inmiddels is het aantal fietsendiefstallen gedaald. Dit jaar is de verwachting dat het aantal aangiften blijft steken op zon 3750 fietsendiefstallen. Het opsporingspercentage is gestegen naar 4,6 procent (voor dit jaar zijn dat 172 fietsen).

De voorstellen van de PvdA-fractie zijn grotendeels door het college overgenomen. Zo zal het college bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten aandringen op de invoering van een landelijk registratiesysteem met een zichtbare streepjescode op het frame. Daarmee kunnen gestolen fietsen gemakkelijker worden teruggevonden. Ook wil het college waar dat nodig is meer werk maken van fietsenstallingen in de wijken en bij bedrijven. Daarbij wordt ook de plaatsing van zogenoemde fietstrommels overwogen.

Het college wil de fietsenhandelaren er toe bewegen een gezamenlijke gedragscode op te stellen, om de handel in gestolen fietsen tegen te gaan. Op basis van de ervaringen met een lokfiets in onder andere Amsterdam, zal burgemeester Ter Horst de mogelijkheden hiervoor bespreken met de politie en het Openbaar Ministerie.