CDA

CDA
10-11-04
"Lissabonagenda kan niet zonder Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen"

De economische, de sociale en milieudoelstellingen van Europa, zoals in de Lissabondagenda verwoord, zullen slechts bereikt worden als bedrijven, overheden, werknemers, vakbonden en maatschappelijke organisaties hun rollen erkennen en met elkaar blijven samenwerken", aldus Karien van Gennip, staatssecretaris van Economische Zaken

"Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) blijkt een succesvolle manier voor die gezamenlijke actie te zijn. Dat zei staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) in haar slotwoord tot de deelnemers van de internationale MVO-conferentie die van 7-9 November in het kader van het EU-voorzitterschap in Maastricht werd georganiseerd.

Op de conferentie spraken naast Karien van Gennip namens het kabinet minister Aart-Jan de Geus (Sociale Zaken en werkgelegenheid), minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu). Deelnemers keken terug op een succesvolle conferentie, waar vanuit de verschillende perspectieven (OS, milieu, Economie, werkgelegenheid) het thema behandeld werd.

De voornaamste conclusies van de MVO-conferentie waren:
1. MVO maakt het eenvoudiger om zowel extern als intern kapitaal aan te trekken. Financiers gebruiken MVO steeds vaker als investeringscriterium.

2. MVO kan de innovatiekracht van bedrijven vergroten. MVO vereist namelijk heroverweging van productieprocessen, human resource en productontwikkeling. Dit is een grote stimulans voor de creatieve kracht van en binnen een bedrijf zijn.

3. Het milieubewust inkopen door de overheid is één van de belangrijkste aanbevelingen van de commissie-Kok in haar recente rapport over de Lissabonstrategie. Andere manieren om MVO-criteria bij overheidsinkopen te betrekken worden momenteel ontwikkeld.
4. Transparantie is fundamenteel voor het verbeteren van de duurzaamheid van bedrijven. Daarbij zijn bij het opstellen van MVO-jaarverslagen de richtlijnen van Global Reporting Initiative (GRI) een nuttig hulpmiddel.

5. De basis voor MVO is, naast "geïnformeerd eigenbelang", het belang van waarden voor het bedrijfsleven.

Karien van Gennip gaf aan dat de voortgang van MVO in Europa op de agenda van de vergadering van de Europese Raad in maart 2005 zal staan. Zij nodigde de nieuwe Europese Commissie uit om zowel de Raad als het Parlement voor de zomer van 2005 een uitvoerige reeks concrete voorstellen ter bevordering van MVO in Europa en mondiaal toe te sturen.