Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederlands Samenwerkingsverband voor Financiële Sectorontwikkeling

MINBZ: Directeur benoemd voor Nederlands Samenwerkingsverband voor Financiële Sectorontwikkeling

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

10 november 2004

Jacco Knotnerus is benoemd als eerste directeur van het Nederlands Samenwerkingsverband voor Financiële Sectorontwikkeling. Het Samenwerkingsverband, dat afgelopen zomer is opgericht, bundelt expertise van de Nederlandse overheid en om te beginnen - de grote Nederlandse banken gericht op versterking van de financiële sector in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Deze landen kunnen bij het partnership terecht om gebruik te maken van bij Nederlandse banken en financiële instellingen aanwezige kennis en ervaring. Daarbij valt te denken aan spaar- en beleggingsproducten, het verstrekken van microfinanciering en hypotheken, verzekeren en pensioenen en de inrichting van betalingsverkeerssystemen. Afhankelijk van de vraag vanuit de ontwikklingslanden zelf, zal het samenwerkingsverband zich naast informatieverstrekking ook bezig houden met zaken als training en opleiding, seminars en studies. De nieuwe directeur treedt formeel per 1 januari 2005 aan. In de komende maanden zal hij als eerste taak in overleg met alle partijen een werkplan opstellen.

De financieel econoom Knotnerus (36) heeft ruime ervaring met ontwikkelingsfinanciering en is sinds 2000 werkzaam bij de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO). Als financiële sectorspecialist deed hij diverse investeringen in Latijns Amerika, zowel op het gebied van microfinanciering als kapitaalmarktontwikkeling. Bij de Wereldbank Groep (1996 1999) adviseerde hij de Nederlandse bewindvoerder, achtereenvolgens Eveline Herfkens en Pieter Stek.

Bram van Overbeeke, Directeur Duurzame Economische Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de benoemingscommissie, onderstreept de brede ervaring van de nieuwe directeur: Knotnerus is een ervaren bankier met een uitgebreid netwerk in de financiële sector in ontwikkelingslanden en opkomende markten. In combinatie met zijn ervaring in de publieke sector en in de multilaterale wereld is hij bij uitstek geschikt voor deze functie, waarin de expertise van vele partijen samen moet komen.

Het Nederlands Samenwerkingsverband voor Financiële Sectorontwikkeling is een initiatief van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Financiën en van ABN AMRO, ING, Fortis, Rabobank en de FMO. Ook andere organisaties actief in de financiële sector kunnen aan het samenwerkingsverband deelnemen. Overheid en banken dragen in gelijke mate bij aan de financiering van dit initiatief.