Stadsdeel Amsterdam-Noord

Aftrap voetbalcompetitie voor jongeren

In Amsterdam-Noord gaat komend weekend de zogenaamde Futsal-zaalvoetbalcompetitie weer van start. Deze competitie is bedoeld om (risico)jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar te leren zich sportief te gedragen.

Naast het stadsdeel en de gemeente zijn Sportbuurtwerk, de Stichting Buurtwerk Noord, de Stichting Streetcornerwork, de Stichting Thuis op Straat en de politie bij het project betrokken. Zondag 31 oktober ondertekenen alle partijen voor aanvang van de wedstrijd een convenant waarin de afspraken rond de voetbalcompetitie zijn weergegeven.

De competitie richt zich vooral op jongeren die problemen hebben op school of in hun werksituatie. De gedachte achter het project is dat je sportief gedrag kan leren. Coaches en trainers leren jongeren hoe zij door middel van sport op een andere en positieve manier om kunnen gaan met agressie en beter te kunnen reageren op vervelende en moeilijke situaties. Daarnaast is het doel om jongeren meer zelf verantwoordelijk te maken voor hun gedrag en hun competenties te verbeteren.

Eerder dit jaar is in Amsterdam-Noord voor het eerst een Futsal-zaalvoetbalcompetitie gehouden. In totaal hebben 90 jongeren hieraan deelgenomen. Zij hebben in tien teams tegen elkaar gespeeld. Bij geen enkele wedstrijd hebben zich geweld- of agressie-incidenten voorgedaan.

Deze positieve resultaten zijn mede te danken aan de betrokken inzet van Sportbuurtwerk, Stichting Buurtwerk Noord en Stichting Streetcornerwork. De Stichting Thuis Op Straat en de buurtregisseurs van de politie ondersteunen het project en helpen met de opzet ervan. De Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam heeft het project gefinancierd. Daarnaast hebben zij in samenwerking met de betrokken instellingen en het stadsdeel een samenwerkingsprotocol ontwikkeld.

Zondag ondertekenen de betrokken partijen het protocol in sporthal de Weeren. Namens het stadsdeel Amsterdam-Noord zal wethouder R. Hoogland aanwezig zijn en kort het woord voeren, gevolgd door een vertegenwoordiger van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, A. Brix. Na ondertekening van het protocol gaan de teams in volle vaart verder met de Futsalcompetitie.

Futsal is de Duitse naam voor zaalvoetbal. Futsal is een speciale variant van zaalvoetbal waarbij zachtere ballen worden gebruikt.