Gemeente Utrecht

ROC Midden Nederland en gemeente eens over herontwikkeling locaties

Gemeente Utrecht en ROC Midden Nederland (ROC MN) zijn het eens geworden over de ontwikkeling van 15 locaties met voornamelijk oude schoolgebouwen die het ROC MN wil afstoten. In maart 2003 hadden beide partijen al een samenwerkingsovereenkomst gesloten om ruimtelijke en planologische randvoorwaarden op te stellen voor de vrijvallende ROC MN-locaties. Inmiddels zijn die randvoorwaarden vastgelegd en zijn financiële afspraken gemaakt. Een volgende stap in de procedure is dat tussen ROC MN en de gemeente een overeenkomst wordt gesloten. Nadat die overeenkomst is gesloten, zal het ROC MN het grootste deel van de locaties verkopen. Vervolgens is het aan de marktpartijen om bouwplannen te maken, die aan de nu vastgestelde randvoorwaarden dienen te voldoen. Met deze overeenkomst krijgt de gemeente de mogelijkheid om te sturen op de ruimtelijke ontwikkeling in de stad.

ROC Midden Nederland wil zijn huisvesting in de komende 5 jaar concentreren op 3 plaatsen in de stad, te weten Amerikalaan, Vondellaan en Brandenburgdreef om daar faciliteiten te bieden aan de leerlingen en cursisten (VMBO, MBO en Volwasseneneducatie). Als gevolg van die plannen wil het ROC MN 15 locaties afstoten. De gemeente heeft recht van eerste koop op een aantal van die locaties voor gemeentelijke voorzieningen. De herontwikkeling van de ROC-locaties kunnen ook bijdragen aan het doel van de gemeente om de woningvoorraad in de bestaande stad vergroten. Met de afspraken over de vrijvallende locaties brengen beide partijen hun doelen samen. De vijftien betrokken ROC MN-locaties zijn de volgende:

Ina Boudier-Bakkerlaan 2, Ina Boudier-Bakkerlaan 40, Amazonedreef 110, Kretadreef 61, Pahud de Montagesdreef 41, Onyxweg 1-3, MP Lindostraat 4, Ravellaan 13-15, Queekhovenplein 3, Otterstraat 77/Kruisweg 9, Livingstonelaan 609, Nieuwe Kamp 11, Laan van Puntenburg 2, Rubenslaan 91 en Noordzeestraat 20.

De laatste drie locaties worden door de gemeente verworven om gemeentelijke voorzieningen in onder te kunnen brengen. Voor de locatie Laan van Puntenburg geldt als randvoorwaarde dat de basisschool De Twijn in het pand gevestigd moet blijven.

Het bovenstaande wordt vastgelegd in een privaatrechtelijke overeenkomst tussen ROC Midden Nederland en gemeente Utrecht. Voor de ontwikkeling van de locaties zal vanzelfsprekend een publiekrechtelijk traject worden gevolgd. Daarvoor zullen de gebruikelijke inspraak- en informatieprocedures en Ruimtelijke Ordening procedures worden gevolgd.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, telefoon (030) 286 10 15 of (06) 250 327 39.