Gemeente Utrecht

Prijzen voor schuldpreventieprojecten Hogeschool van Utrecht

Een bordspel om bij leerlingen van het VMBO hun financiële situatie bespreekbaar te maken is als beste schuldpreventieproject uit de bus gekomen. Vijfentwintig projectgroepen van tweedejaars studenten van de Hogeschool van Utrecht ontwikkelden een schuldpreventieproject voor verschillende doelgroepen, zoals alleenstaande moeders, jonge gezinnen of VMBO-leerlingen. Dit in het kader van een prijsvraag uitgeschreven door de Kredietbank van de gemeente Utrecht (KBU) en de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). In totaal zijn vijf projecten bekroond door een jury onder voorzitterschap van Hans Spekman, wethouder van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Door middel van dit project willen de opleiding SJD van de Hogeschool van Utrecht en de gemeentelijke Kredietbank een brug slaan tussen onderwijs en praktijk. De Kredietbank krijgt door de prijsvraag de beschikking over een aantal originele voorstellen om schulden te voorkomen. De gemeente Utrecht besteedt veel aandacht aan schuldpreventie omdat het aantal mensen met schulden de laatste jaren sterk toeneemt.

Prijswinnaars:
Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat VMBO leerlingen de 'big spenders' zijn onder de scholieren. Daarom waardeert de jury het zeer dat juist voor deze doelgroep een origineel preventieproject is bedacht. De eerste prijs gaat daarom naar een speciaal voor de lessen maatschappijleer ontwikkeld bordspel, waarmee leerlingen op een ongedwongen manier over hun inkomsten en uitgavenpatroon leren praten.

De jury heeft een tweede prijs toegekend aan een plan om Marokkanen in de moskee aan de eigen gemeenschap voorlichting te laten geven over schuldpreventie. De jury waardeert met name de laagdrempeligheid van dit project.

Drie andere plannen kregen allemaal de derde prijs:
* Preventievoorlichting voor jonge gezinnen in buurthuizen, ondersteund door de website antischulden.tk en een speciaal informatiepakket.

* Een pakket voor alleenstaande moeders bestaande uit de Budgetbuis, het Budgetbord en het Budgetboek. Ontwikkeld om inkomsten en uitgaven eenvoudig weer te geven en gemakkelijk in de gaten te houden.
* Een voorlichtingsmiddag voor bewoners van aanleunwoningen van Woon- & Zorgcomplex Tolsteeg te Utrecht.

Alle winnaars ontvingen een geldbedrag

Jury
De jury bestond uit: Hans Spekman (wethouder Sociale zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Utrecht), Pieter Cornelissen (directeur Domein Recht, Hogeschool van Utrecht), Hidde Brink (hoofd Schuldhulpverlening Kredietbank, gemeente Utrecht), Jan Sprong (beleidsondersteunend medewerker Kredietbank, gemeente Utrecht), Renate van Mill (beleidsmedewerker Nibud) en Eric van de Luytgaarden (lector beroepsuitoefening juridische bachelors, Hogeschool van Utrecht).

Noot voor de media:
Voor meer informatie over schuldhulpverlening kunt u contact opnemen met: Sylvia Borgman, Bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, telefoonnummer: 030 286 1055, e-mail: s.borgman@utrecht.nl

Voor meer informatie over de winnende projecten kunt u contact opnemen met Eelco Koot, docent SJD, Hogeschool van Utrecht, telefoonnummer