Politie Drenthe

Politieonderzoek naar oplichtingpraktijken resulteert in aanhouding twee verdachten

Hoogeveen 10-11-2004 - De politie heeft de afgelopen maanden twee mannen van 39 en 47 jr. aangehouden die worden verdacht van het oplichten van een aantal bejaarden. De feiten zijn gepleegd in de periode april t/m juli in meerdere plaatsen in Drenthe. In alle gevallen werden de slachtoffers door een mooi verhaal bewogen hun bankpas met pincode af te geven. Van het buitgemaakte geld en gekochte goederen is nagenoeg niets teruggevonden.

De politie startte het onderzoek nadat er in april in Smilde (2x), Beilen, Zuidwolde en Emmen mensen op deze wijze waren opgelicht. Bij deze slachtoffers kwam een man met hetzelfde signalement aan de deur en deed zich voor als bankmedewerker. Hij was zo overtuigend in zijn verhaal dat de mensen hun bankpas met pincode aan de hem meegaven. Later ontdekten ze dat er geld van hun rekening was gehaald dan wel dat er met hun pas aankopen waren gedaan.

Aan de hand van goede signalementen, beeldmateriaal van bewakingscameras en een opgenomen kenteken kwam de politie op het spoor van beide verdachten. Op 9 juli werd de 39 jr. verdachte aangehouden in zijn woning in Amsterdam. Omdat de 47 jr. verdachte geen vaste woon- of verblijfplaats had kon hij pas op 7 september worden aangehouden in Heemstede.

De politie verdenkt de mannen ook van soortgelijke oplichtingzaken in juni in Nieuw Dordrecht (2x) en Donderen, en in juli in Coevorden. Verder nog een aantal pogingen in mei en juni in Vries en diefstal van benzine in juni in Meppel.

De 39 jr. verdachte ontkent elke betrokkenheid bij deze zaken. De 47 jr. verdachte heeft m.b.t. een aantal zaken een verklaring over zijn betrokkenheid afgelegd.
Het politieonderzoek is inmiddels afgesloten en het dossier is bij justitie.

Dirk Neef verzorgt de voorlichting voor Politie Drenthe tot donderdag 17.00 uur. Tel. 0592-452475 of 06-51 55 7950.