Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 november 2004


Wouter Bos: nu alles op alles zetten om tij te keren


Wouter Bos: De gebeurtenissen van vandaag hebben bij heel veel mensen de gevoelens van angst en onzekerheid versterkt, die al sinds de moord op Theo van Gogh sluimerden. Aanslagen en brandstichting van moskeeën, kerken en scholen geven het gevoel dat zaken uit de hand dreigen te lopen. We moeten alles op alles zetten op dit tij te keren.


De minister- president heeft op dit moment een essentiële taak te vervullen om de eensgezindheid in ons land te herstellen. Wij zijn dan ook blij dat de premier heeft besloten direct een bezoek te brengen aan Uden. Op zeer korte termijn moeten de meest betrokken ministers overleggen met de burgemeesters over een adequate bescherming van kwetsbare gebouwen en voorzieningen. De brandstichtingen lijken zich als een plaag over het land te verspreiden en op alle plekken moeten dezelfde regels gelden voor de beveiliging.


Maar het komt ook aan op een veelheid van lokale initiatieven. Het is ontroerend dat 1200 scholieren in Uden een stille tocht willen houden na de brandstichting op de islamitische school Bedit. Zulke initiatieven laten zien dat mensen, jong en oud, en van alle geloven, de handen in een kunnen slaan om hun protest tegen terreur uit elke hoek te laten klinken.


Deze crisis is niet te beheersen vanuit Den Haag alleen. De bestrijding van terreur is niet alleen maar op te lossen met nieuwe wetten. Politie en justitie kunnen het niet alleen. We hebben de steun van iedereen van goede wil heel hard nodig, de bereidheid om in de eigen straat en buurt niet alleen alert te zijn waar het mis gaat of mis dreigt te gaan maar ook om juist nu te zoeken wat ons bindt: keihard bouwen aan een vreedzaam Nederland en keihard bestrijden van alles en iedereen die daar niet bij wil horen.