Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

CG-raad: WMO moet van tafel

De CG-raad is van mening dat de WMO (Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning) in zijn huidige vorm voor veel mensen een enorme achteruitgang is. Over de invulling van de WMO is nog erg weinig bekend, maar de weerstand bij maatschappelijke organisaties neemt toe.

Volgens de CG-Raad raken 1.700.000 mensen hun recht op zorg kwijt. De Raad is van mening dat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning onaanvaardbaar is en dat de plannen van tafel moeten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft CG-Raad voorzitter Jan Troost dat 1.700.00 mensen hun recht op zorg kwijt raken. Verzorgingshuizen en activiteitencentra dreigen te verdwijnen.

Als de plannen worden doorgevoerd verdwijnt per 1 januari 2006 de structurele AWBZ-financiering voor verzorgingshuizen, woonvormen, activiteitencentra, gezinsvervangende tehuizen, eigen kleinschalige wooninitiatieven met Persoonsgebonden Budget (PGB), zorgboerderijen en doventolken. Daarmee is het voortbestaan van deze voorzieningen in groot gevaar. Voor ADL-honden en persoonlijke verzorging dreigt beëindiging van AWBZ-financiering. Alleen mensen met een zware indicatie, ongeveer 14%, hebben nog recht op zorg uit de AWBZ. Dat betekent dat 1.700.000 mensen (86% van de mensen) met een minder zware indicatie en/of een Wvg-voorziening, geen enkele zekerheid meer hebben over de beschikbaarheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de voorzieningen.

De staatssecretaris legt de uitvoering van de WMO bij de gemeenten. De CG-Raad is ervan overtuigd dat gemeenten onvoldoende middelen krijgen om de WMO uit te voeren. De CG-Raad wil dat de uitkering die gemeenten ontvangen, gekoppeld is aan de zorg of voorziening (doeluitkering) die zij verstrekt. De CG-Raad wil dat mensen in alle gemeenten gelijk behandeld worden.

De CG-Raad vindt dat mensen met een beperking met deze wet niet meer kunnen deelnemen aan de samenleving. De voorstellen van de staatssecretaris voor de WMO vormen een grote, fundamentele bedreiging voor iedereen die is aangewezen op voorzieningen om zelfstandig te kunnen deelnemen aan de samenleving.

De VSN deelt de zorgen van de CG-Raad volledig. Hoewel een deel van de VSN-leden mogelijk aanspraak zou kunnen blijven maken op bepaalde AWBZ-voorzieningen, lijkt de WMO voor vrijwel iedereen een enorme achteruitgang te worden. Gelukkig geven steeds meer organisaties aan ernstige twijfels te hebben over de WMO en ook in de Tweede Kamer groeit de twijfel.
10 november 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400