Socialistische Partij

Regering moet optreden tegen álle vormen van extremisme

10-11-2004 * De afgelopen week zijn verschillende gebouwen die in gebruik zijn bij Nederlandse moslims, doelwit geworden van aanslagen. Er is geprobeerd om brand te stichten in moskeeën in Utrecht, Rotterdam, Huizen, Breda, IJsselstein en Groningen. Ook diverse kerken werden het doelwit van brandstichters. Bij een islamitische basisschool in Eindhoven ontplofte een bom. Het nieuwste dieptepunt: de Bedar Islamitische basisschool in Uden is afgelopen nacht door brandstichting verwoest. De daders lieten een `white power'-teken achter.

Net als de moord op Theo van Gogh, is ook deze stroom van extremistisch geweld totaal onacceptabel. Het mag niet zo zijn dat Nederlandse moslims in dit land in angst moeten leven. Nederlandse moslims zouden niet moeten vrezen voor de veiligheid van hun kinderen. Nederland moet een veilig land zijn voor iedereen die ervoor kiest om hier te wonen.

Daarom gaan de aanslagen ons allemaal aan. De Nederlandse regering moet zich luid en duidelijk uitspreken tegen dit geweld en alle nodige maatregelen nemen om het te bestrijden. Het is onbegrijpelijk dat minister Verdonk vindt dat moskeeën zichzelf maar moeten beschermen, omdat dat hun eigen verantwoordelijkheid zou zijn. Onzin. Het zorgen voor veiligheid is in de eerste plaats een taak van de overheid. De regering mag de Nederlandse moslims nu niet aan hun lot overlaten. Dat is een politiek van wegkijken, en we hebben de afgelopen week kunnen zien waartoe dat leidt.