Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Economische en Ecologische Samenwerking

Milieu en Nucleaire Veiligheid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 10 november 2004

Behandeld


- Annemarie van der Heijden


Kenmerk


- DES/MI 644/04

Telefoon


- 070 - 348 5071


Blad


1/1

Fax


- 070 - 348 4985


Bijlage(n)


- 1


- Annemarie-vander.heijden@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Van Velzen over zeehondenjachttoerismein Noorwegen


-

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit,de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Van Velzenover - zeehondenjachttoerismein Noorwegen. Deze vragen werden ingezonden op - 6 oktober 2004met kenmerk - 2040501040.


- De minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Veerman, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op vragen van het lid Van Velzen (SP) over zeehondenjachttoerisme in Noorwegen.

Vraag 1

Wat is uw inhoudelijke reactie op het besluit van Noorwegen om buitenlandse toeristen toe te staan om op zeehonden te jagen? 1)

Antwoord

Navraag heeft uitgewezen dat het Noorse parlement in juni 2004 de Noorse visserijwetgeving zodanig heeft gewijzigd dat er niet langer een algemeen verbod voor buitenlanders geldt om te jagen of te vissen in Noorse territoriale wateren. Door deze wetswijziging is het buitenlanders toegestaan om op bepaalde soorten zeehonden te jagen.

Thans wordt in Noorwegen regelgeving opgesteld voor de zeehondenjacht door buitenlanders. In deze regelgeving wordt de jacht door buitenlanders uitsluitend toegestaan aan personen die op basis van documenten kunnen aantonen dat ze ervaren jagers zijn. Bovendien zal hen alleen worden toegestaan te jagen onder begeleiding van Noorse jagers die hier ervaring in hebben.

Er is derhalve geen sprake van zeehondenjacht door onervaren buitenlandse toeristen.

Vraag 2

Deelt u de mening dat dit tot groot dierenleed kan leiden, daar niet gegarandeerd is dat toeristen deskundige jagers zijn? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Ik deel uw mening dat waar mogelijk dierenleed dient te worden voorkomen. De regelgeving die thans in Noorwegen wordt opgesteld moet verzekeren dat de jacht uitsluitend wordt toegestaan aan deskundige jagers. Ik heb geen reden om aan te nemen dat deze aanstaande regelgeving onvoldoende garanties zal bieden om dierenleed te voorkomen.

Vraag 3

Bent u bereid de Noorse regering te vragen of zij dit besluit wil intrekken? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer? Kunt u de Kamer hierover inlichten?

Antwoord

In het licht van het antwoord op vragen1 en 2 zie ik geen aanleiding om de Noorse regering te vragen het besluit in te trekken.

Vraag 4

Bent u bereid zich ervoor in te spannen dat deze vorm van toerisme niet in Nederland gepromoot zal worden? Zo neen, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?

Antwoord

Op basis van de Nederlandse Reclamecode zie ik geen mogelijkheden om te voorkomen dat in Nederland reclame wordt gemaakt voor deze jacht in Noorwegen. In de code zijn normen opgenomen ten aanzien van de inhoud van reclame. Reclame over zaken die in strijd zijn met de wet is niet toegestaan. In dit geval is daarvan geen sprake.

Afhankelijk van de aard van de getoonde beelden kan een reclame raken aan de goede zeden of als kwetsend worden ervaren. Iedere persoon of organisatie die een reclame als zodanig ervaart, kan in die gevallen een klacht indienen bij de Reclamecode Commissie. Deze toetst de klacht aan de Nederlandse Reclamecode. Indien reclame in strijd is met de code kan een sanctie worden opgelegd door de Reclamecode Commissie.

Ik ga ervan uit dat de toerismebranche zich realiseert dat het promoten van dergelijke reizen als onethisch ervaren zou kunnen worden en zich derhalve terughoudend zal opstellen. Het ministerie van LNV heeft inmiddels de zorg over mogelijke promotie in Nederland van deze vorm van toerisme geuit aan de ANVR.

Trouw, 30 september jl., 'Noorwegen lokt toerist met jacht op zeehonden'.

===