Provincie Overijssel

Provincie en gemeente Hengelo vragen aandacht voor manco's in Vuurwerkbesluit

De minimale veiligheidsafstand van twintig meter tussen een vuurwerkopslagplaats en een kwetsbaar object (bijvoorbeeld een woning of een kantoorpand), zoals is vastgelegd in het Vuurwerkbesluit, is sterk in te korten. Tot die conclusie komen de provincie Overijssel en de gemeente Hengelo bij de behandeling van een aantal vergunningaanvragen van Hengelose bedrijven die een verruiming van de huidige vergunning willen.

Door het treffen van extra veiligheidsvoorzieningen bij de bewaarplaats van het vuurwerk, kan de afstand tot kwetsbare objecten zelfs tot twee meter worden ingekort. Een ongewenste ontwikkeling, menen gedeputeerde Rietkerk en wethouder Kok. In een gezamenlijke brief aan staatssecretaris Van Geel van VROM vragen zij daarom aandacht voor de manco's in het Vuurwerkbesluit.

De provincie en gemeente verbazen zich over de mogelijkheid tot verkleining van de afstanden die nu aan het licht is gekomen. "We kunnen ons niet voorstellen dat dit de bedoeling van de wetgever is", aldus verantwoordelijk gedeputeerde Rietkerk van de provincie Overijssel en wethouder Kok van de gemeente Hengelo. "We willen de staatssecretaris dan ook duidelijk maken dat het Vuurwerkbesluit op sommige punten een ongewenste uitwerking heeft. Deze manco's moeten worden verholpen. Het is immers aan omwonenden en betrokkenen niet uit te leggen dat de grote afstanden die in acht genomen moeten worden tot woningen of kantoren, door het nemen van extra veiligheidsmaatregelen zo erg verkleind kunnen worden dat er van die afstanden nagenoeg niets overblijft."

Wethouder Kok: "Zeker waar het gaat om grotere hoeveelheden, want voor bedrijven tot 10.000 kilo vuurwerk geldt die mogelijkheid tot verkleining van die afstanden juist niet". Reeds eerder heeft wethouder Kok naar aanleiding van de vergunningaanvraag van Spoolder, een andere vuurwerkopslagplaats in Hengelo, aangegeven dat de veiligheidsafstanden volgens het Vuurwerkbesluit aan de burger moeilijk is uit te leggen.

Het Vuurwerkbesluit geeft Gedeputeerde Staten van Overijssel de gelegenheid om onder voorwaarden kleinere afstanden vast te stellen, waarmee een vergelijkbare bescherming wordt geboden. Voorwaarde is dan wel dat het vuurwerkbedrijf aanvullende bouwkundige voorzieningen treft, zoals brandmuren.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel