Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 77: VOORTZETTING MINIMABELEID IN 2005 (10-11-2004)

College wil voortzetting bestaande minimabeleid in 2005

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om het in 2004 ingezette minimabeleid in 2005 voort te zetten. De VeenendaalPas, de Gemeentelijke Stimuleringsregeling en het Minimabeleid 65-plus worden hiermee structureel.

Met de komst van de Wet werk en bijstand is het voeren van een minimabeleid nog maar zeer beperkt mogelijk. Het gemeentebestuur heeft vorig jaar een aantal maatregelen genomen om mensen met een minimuminkomen toch zoveel mogelijk tegemoet te komen. Nu blijkt dat van deze maatregelen goed gebruik gemaakt wordt, kiest het college ervoor om het beleid dat in 2004 is ingezet structureel te maken. Voor 2005 is een budget beschikbaar van 371.654 waarin de afgesproken bezuiniging van
170.000 is opgenomen. Op basis van de uitgaven in 2004 blijkt dat het beleid in 2005 kan worden voortgezet binnen het gestelde budget.

VeenendaalPas
Het college wil het beleid voor de VeenendaalPas in 2005 ongewijzigd voortzetten. Patrimonium Woonstichting zal de VeenendaalPas weer afnemen voor al haar huurders. Daarmee maakt zij voor een deel de bekostiging van de pas mogelijk. Vanzelfsprekend is het college van Burgemeester en Wethouder bijzonder ingenomen met dit voornemen. In 2005 zullen de voordeelreisjes voor de minima goedkoper zijn dan voor de overige pashouders.

Gemeentelijke Stimuleringsregeling
In 2004 is de VeenendaalPas uitgebreid met een Gemeentelijke Stimuleringsregeling. Houders van de VeenendaalPas die een minimuminkomen hebben, ontvangen waardecoupons die zij kunnen inzetten voor kosten van sportieve, culturele en sociale activiteiten. Deze coupons kunnen zij inleveren bij de gemeente onder overlegging van een betalingsbewijs van bijvoorbeeld entreekaartjes of een lidmaatschap. Per rechthebbende volwassene of kind is 90 euro per jaar beschikbaar. Het college kiest voor voortzetting van deze regeling.

Minimabeleid 65-plus
In 2004 heeft het gemeentebestuur gekozen voor inkomensondersteuning voor mensen van 65 jaar of ouder door middel van: § een subsidie van maximaal 250 euro voor de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen, zoals een koelkast, bed of televisie; § een subsidie voor de premie ziektekostenverzekering van 60 euro. § een subsidie voor indirecte schoolkosten, zoals de ouderbijdrage, gymkleding en schoolreisjes. Deze subsidie bedraagt 50 euro voor schoolgaande kinderen in het basisonderwijs en 150 euro voor kinderen in het voortgezet onderwijs.
Ook hierbij is het college voornemens het beleid structureel te maken.