Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 79: KADERS ONTWIKKELING WONINGBOUW DE SALAMANDER (10-11-2004)

College bepaalt kaders ontwikkeling woningbouw De Salamander

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft kaders vastgesteld voor de ontwikkeling van woningbouw op sportpark de Salamander. Al vele jaren wordt er, met onderbrekingen, gesproken over woningbouwontwikkelingen op en/of nabij het sportpark De Salamander. Sportpark De Salamander is in tegenstelling tot de andere sportparken in Veenendaal particulier eigendom en daarnaast planologisch niet bestemd als sportpark. Het bepalen van de kaders is een eerste stap in de planontwikkeling en geeft randvoorwaarden aan over inhoud, financiën en procedure.

Kaders
De hoofdpunten in de voorgestelde kaders zijn:

§ Verplaatsing voetbalvelden
De nu aanwezige accommodaties van de voetbalverenigingen S.V. Panter en v.v. Veenendaal worden opgeheven. Ruimte voor vervangende accommodaties is aanwezig op sportcomplex De Groene Velden. Bij de verplaatsing van beide voetbalverenigingen wordt uitgegaan van het aantal voetbalvelden en opstallen zoals die aanwezig zijn op het sportpark De Salamander.

§ Verhouding vrije sector/sociale woningbouw = 85/15 De nieuwe ontwikkeling betreft in feite de uitbreiding van een woonwijk met uitsluitend dure vrije sector woningen. Uit oogpunt van meer differentiatie is het echter gewenst hier meer te bouwen dan slechts dure grondgebonden woningen. Het is daarom gewenst een percentage van 15% sociale huur-en/of koopwoningen te realiseren.

§ 10% vrije kavels
Gelet op de behoefte en de wens tot variëteit is het gewenst dat een deel van de kavels als vrije kavels verkocht wordt, 10 procent van het aantal woningen. Voor wat betreft de grootte van vrije kavels is in het raadsprogramma de wens van een maximale grootte van 400m2 opgenomen. Gelet op de vaak veel grotere percelen in de directe omgeving en de wens hierbij ruimtelijk aan te sluiten is er geen aanleiding om aan de grootte van de kavels specifieke eisen te stellen.

§ Ruime aandacht voor inspraak
Het college vindt het belangrijk om alle betrokken partijen op het juiste moment en op de juiste wijze te informeren over en te betrekken bij de planvorming en -ontwikkeling. Het openen van inspraak voor partijen als omwonenden zal plaatsvinden zodra de invulling concreter wordt.

§ Beeldkwaliteitsplan moet worden opgesteld

§ Zoveel mogelijk behoud van bestaande beplanting Uitgangspunt bij ontwikkeling is zoveel mogelijk het behoud van bestaande beplanting. Langs de Rondweg betekent dit een dichte, volwassen groenstrook. In de nieuw te ontwikkelen buurt betekent dit behoud van stroken van minimaal 10 meter en individuele volwassen bomen. Dit voorkomt kapitaalvernietiging van grote bomen en levert een volwassen en aantrekkelijke groenstructuur op in de wijk.

§ Ontwikkeling op basis van wijziging van bestemmingsplan, daarnaast eventuele toepassing van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.
De huidige bestemmingsplannen voor dit gebied dateren uit 1946 en 1951. Het gebied kent daarin een agrarische bestemming. Gelet op het ingrijpende karakter van de voorgestane ontwikkeling dient de noodzakelijke planologische procedure gevoerd te worden aan de hand van een wijziging van het bestemmingsplan. Eventueel kan op basis daarvan geanticipeerd worden met toepassing van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

§ Geen financiële lasten of risico's voor gemeente De exploitatie van de gronden is een geheel particuliere aangelegenheid, alle kosten zijn derhalve voor rekening van derden.

Plangebied
Het plangebied bestaat uit het gebied voornamelijk ten westen gelegen van de bestaande woonwijk De Salamander, ten oosten en noorden gelegen van de Rondweg West en ten zuiden van de Bergweg. Het gehele plangebied is particulier eigendom. De al verrichte stedenbouwkundige studie heeft uitgewezen dat het plangebied ruimte kan bieden aan ruim 100 woningen.

Procedure
Na het vaststellen van de kaders door de gemeenteraad op 9 december aanstaande, zal nader overleg met de direct betrokken partijen plaatsvinden. Dit zijn de eigenaar/ontwikkelaar en de betrokken voetbalclubs. Daarna krijgen de kaders uitwerking in een voorlopig plan. Dit voorlopige plan is vervolgens onderwerp van inspraak. Na verwerking van de resultaten daarvan zal een definitief plan worden gemaakt. Na het volgen van procedures volgens de Wet op de Ruimtelijke Ordening kan met de realisering worden begonnen.