Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
10/11/04

NIJMEGEN MONOPOLY

Ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van de Waalstad wordt deze vereeuwigd op een eigen editie van het wereldberoemde MONOPOLY. Dit dankzij een unieke samenwerking tussen Product Plus en Identity Games.

MONOPOLY is er intussen in 26 talen en in 43 landen, waarmee het het meest populaire bordspel aller tijden is. Met genoegen bieden wij u nu, 70 jaar later, deze geheel nieuwe en speciale stadseditie aan.Alle straten uit het traditionele Monopoly zijn vervangen door typisch Nijmeegse straten.

Aantal speler: 2-8 Vanaf: 8 jaar Spelauteur: Charles Darrow Verkooppunt: Boekhandel Dekker vd Vegt Winkeladviesprijs: ¬ 44.95

Geschiedenis Monopoly
Charles Darrow, een fabrikant van verwarmingstoestellen uit Pennsylvania (VS), was de uitvinder van het spel dat we thans als MONOPOLY kennen. Hij bood het in 1934 aan Parker Brothers Company in Salem, Massachusetts aan, toen al één van de bekendste spellenfabrikanten van Amerika. Destijds was Darrow werkeloos, zoals zovelen tijdens de wereldomvattende crisis van de jaren dertig. Hij zag echter in dat dit spel, waarmee de menselijke verlangens naar geluk en rijkdom voor even konden worden bevredigd, een bijzondere aantrekkingskracht zou hebben. Met de hulp van een bevriende drukker produceerde Charles Darrow meer dan 5.000 spellen en verkocht ze aan een warenhuis in Philadelphia. De verkoop was zon succes, dat hij al snel niet meer in staat was om alle bestellingen uit te voeren. In 1935 verwierf Parker Brothers de rechten op het spel, waarna het zou uitgroeien tot één der bestverkochte spellen ter wereld.

Geschiedenis 2.000 Jaar Nijmegen
Al was het Nijmeegse stratenplan nog niet ontstaan, ruim voor de jaartelling was de ligging op de twee heuvels aan de Waal al populair bij Bataven en Romeinen. De legerplaats op de Hunerberg trok handelaars en herbergiers, die zich vestigden aan de rivieroevers. De eerste echte stad werd in het jaar 105 na Christus geboren en de resten ervan zijn nog steeds onder de bestaande stadswijk het Waterkwartier te vinden. Maar ook Frankische Koningen, zoals de beroemde Karel de Grote, voelden zich hier thuis. Het Valkhof, waar zijn hofhouding in de achtste eeuw neerstreek, is anno 2005 regelmatig het sfeervolle decor voor vele culturele happenings. Nijmegen kende goede en magere jaren: de St. Stevenskerk en de Waag zijn de stille getuigen van economische voorspoed, maar tijdens oorlogen lag de stad in de vuurlinie en dat ging ten koste van de welvaart. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog bijvoorbeeld. De Vrede van Nijmegen bracht de bedrijvigheid en voorspoed weer terug. Door haar strategische ligging was de stad tot 1874 een ware vesting. Toen werden de stadsmuren van het overvolle Nijmegen afgebroken en ontstond het stadpslan zoals we dat nu nog kennen; met statige singels en de St Annastraat, tijdens de Vierdaagse beter bekend als Via Gladiola. De groei van de bevolking bleef aan het begin van de twintigste eeuw harder gaan dan die van de werkgelegenheid. Het stadsbestuur bestreed de werkloosheid van de jaren dertig onder meer met de aanleg van stadspark Goffert. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad per ongeluk gebom-bardeerd door de geallieerden, waarbij de hele binnenstad werd verwoest. Na die oorlogsjaren kwam Nijmegen glansrijk terug met de ontwikkeling van industrie en nieuwe woningen, zelfs tot over de rivier met de recente Waalsprong. Gasten én bewoners flaneren aan de Waalkade, bezoeken het moderne Valkhofmuseum of fietsen door de nabijgelegen Ooijpolder. Duizenden wandelaars en feestgangers uit de hele wereld ontmoeten elkaar ieder jaar bij de Vierdaagse, het wereldberoemde wandelevenement. Nijmegen beschikt over een toonaangevend academisch ziekenhuis en is trots op haar Radboud Universiteit. Door de aanwezigheid van de vele studenten en door de ruim-denkendheid blijft het er bruisen van energie.

Digitaal beeldmateriaal in hoge resolutie kunt u vanaf onze website downloaden bij persinformatie. Voor meer informatie of recensie-exemplaren mailt u naar Liesbeth@identitygames.nl of belt u met Identity Games en vraagt u naar Liesbeth Baris of Judith Kuhne, telelfoon 010-201 45 55. Daarnaast vind u informatie over het spel op: www.identitygames.nl