FNV

WAO-herkeuringen voor grote groep versoepeld

In het nieuwe WAO-stelsel zijn veel pijnpunten verdwenen. Zo krijgen volledig arbeidsongeschikten een hogere uitkering, verdwijnt het WAO-gat en is de loonaanvulling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten beter geregeld.

Maar de bonden hebben ook iets moeten inleveren. "Wat ik zelf moeilijk vind", zegt Agnes Jongerius, "is dat we niet alle huidige WAO'ers konden behoeden voor de strengere criteria bij de grote herkeuringsoperatie."

In het overleg is geregeld dat de strengere criteria alleen gelden voor mensen onder de vijftig jaar, dat was eerst 55 jaar. Daardoor verliezen zo'n 30.000 mensen minder hun WAO-uitkering geheel of gedeeltelijk.

Voor de 80.000 waarbij dat wel dreigt te gebeuren, is geregeld dat ze bij hun eigen werkgever aan de slag moeten kunnen. Jongerius: "Dat gaan we ook uitgebreid monitoren, zo is met de werkgevers afgesproken. Daarbij krijgt deze groep een wettelijk recht op reïntegratie. Het is voor het eerst dat de overheid zo'n recht verleent."

Intussen staat het systeem waarmee het UWV de arbeidsongeschiktheid bepaalt ter discussie, zo meldt dagblad Trouw vandaag op basis van een rechterlijke uitspraak.

10 november 2004