Gemeente Utrecht

2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
104 Vragen van de heer R.J.F. Giesberts
(ingekomen 10 november 2004)

De Oostkrant, een uitgave voor de wijk oost, bood in een kader de volgende mededeling: de combinatie van smalle straten en foutgeparkeerde auto's zorgen er soms voor dat de reinigingsdienst het vuil niet kan ophalen. Bewoners moeten hier bij het parkeren op letten anders zal hun afval niet worden opgehaald.

Signalen van bewoners in de Schildersbuurt maken ons duidelijk dat de problematiek daar al enkele maanden speelt. Zeker sinds in een deel van de buurt betaald parkeren is ingevoerd en in een ander deel niet. De parkeerdruk is sterk toegenomen en er wordt niet langer alleen door bewoners geparkeerd. Als gevolg hebben bewoners sinds de zomer herhaaldelijk meegemaakt dat hun huisvuil (op dinsdag) en groenafval (op vrijdag) niet werd opgehaald. Tot nu toe was het echter zo dat de Reinigingsdienst dan de volgende dag nogmaals kwam. De mededeling in de Oostkrant suggereert nu dat daar een einde aan gekomen In het slechtste geval is het nu mogelijk dat het huisvuil wekenlang niet wordt opgehaald. Als telkens op de ophaaldagen de straat is geblokkeerd en de RHD telkens een interval van een week neemt om terug te komen.

GroenLinks verbaast zich zeer over deze aanpak. Er wordt een schuld gesuggereerd die niet te bewijzen is en een vorm van sanctie uitgevaardigd die bovendien strijdig is met milieuhygiënische voorschriften. Het is goed denkbaar dat de bewuste foutparkeerder of foutparkeerders die de Reinigingsdienst het werk onmogelijk maken, geen inwoners van de wijk zijn. Het is bovendien zo dat foutparkeerders eerst en vooral door de politie aangepakt moeten worden. Dat dit in gebieden waar geen betaald parkeren is eigenlijk niet meer gebeurt is een kwalijk maar bekend feit. Kortom: de bewoners krijgen, doordat hun huisvuil niet meer wordt opgehaald als er foutparkeerders zijn die de vuilniswagen hinderen, de rekening gepresenteerd van het feit dat er niet behoorlijk gecontroleerd wordt door de gemeente op foutparkeren. Zeker in het licht van de nieuwe forse stijging van de afvalstoffenheffing in 2005 een onbegrijpelijke zaak en niet uit te leggen aan bewoners.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

1. Is het College met ons van mening dat het in geen enkele situatie correct is bewoners 'te straffen' door hun afval niet in te zamelen als er sprake is van fout geparkeerde auto's die de vuilniswagen hinderen?
2. Is het College met ons van mening dat foutparkeerders in Utrecht-Oost die de reinigingsdienst hinderen bij hun werk niet per definitie bewoners van de wijk zijn?
3. Indien u ons standpunt deelt dat de nu gekozen aanpak niet juist is, bent u bereid om op korte termijn de problemen op een meer gerechtvaardigde manier op te lossen?
4. En dit te melden in de eerstvolgende editie van de Oostkrant?

---- --