Time : 2:23:46 PM
Date : Wednesday, November 10, 2004
Sender Name: Fedichem

Over innovatie en duurzame ontwikkeling - Scholieren leggen BASF-topman vuur aan de schenen

Op dinsdag 16 november 2004 zullen twee Vlaamse en twee Nederlandse klassen uit het middelbaar onderwijs het vuur aan de schenen leggen van de topman van BASF Antwerpen, John Dejaeger. Zij doen dat tijdens een debatnamiddag rond het thema "zonder innovatie in de chemie is er geen duurzame ontwikkeling". Gedelegeerd Bestuurder Dejaeger zal deze stelling ontwikkelen en verdedigen, maar de jongeren hoeven het daar niet mee eens te zijn. Zij ontwikkelen rond dit thema ook hun eigen stellingen, die in een fiks debat zullen verdedigd worden in de Martinushoeve te Zandvliet, vlakbij de Antwerpse petrochemie.

Een goede communicatie is voor de chemische sector vanzelfsprekend, ook en zeker met jongeren. Vaak is de chemie immers voor hen een grote onbekende, terwijl de chemische industrie via haar producten in ons dagelijks leven toch alomtegenwoordig is en voor tal van problemen duurzame oplossingen biedt.

Primeur en pilootproject

Fedichem Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van de Federatie van de Chemische Industrie van België, organiseert daarom in primeur voor Vlaanderen een eerste debatnamiddag tussen een topman uit de sector en middelbare scholieren van het 5de en 6de jaar. Het programma heet "Meet the boss" en is al jaren een succesconcept in Nederland. Deze keer is het een gemengde Vlaams/Nederlandse match, met voor Vlaanderen het Sint-Lambertusinstituut en het O.L.Vr.-Van Lourdescollege, beide uit Ekeren. Uit Zeeland nemen klassen uit Vlissingen en Middelburg deel.

Rond de centrale stelling van John Dejaeger formuleren de jongeren afgeleide stellingen en de hele groep gaat daarrond in debat, geleid door een moderator. De klas die dat op de meest geïnspireerde manier doet, wint een mooie geldprijs.

Een jury van leraars beoordeelt het debat op verschillende criteria: was de stelling goed onderbouwd en samenhangend? Kwam de groep als team tot zijn recht of kwamen alleen enkele individuele leerlingen aan het woord? Reageerde de groep goed op de argumenten van de tegenpartijen? Hadden de scholieren begrip voor de meningen van de anderen of hielden ze vast aan de eigen visies? Waren de argumenten aanvullend en verrijkend voor de andere groepen, of teveel overlappend? Kortom: waren de jongeren origineel?

Dit initiatief loopt in samenwerking met de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie en is een proefproject. Indien de formule ook hier aanslaat, wil Fedichem Vlaanderen met haar leden ook op andere plaatsen in Vlaanderen een chemiebaas met middelbare scholieren confronteren.

Journalisten en redacteurs die dit evenement willen bijwonen, zijn welkom in de Martinushoeve te Zandvliet, Spaanse Molenstraat, op dinsdag 16 november vanaf 13.30h. Graag vooraf een seintje op GSM 0496-59.36.22, Dirk Clotman.

Informatie:
Fedichem Vlaanderen
Emiel Meeussen
Gedelegeerd Bestuurder
tel. 02 238 98 18
emeeussen@fedichem.be

Dirk Clotman
senior adviser communicatie
tel. GSM 0496-59.36.22
dclotman@fedichem.be

Bezoek ons op www.fedichem.be, www.jobschemie.be en www.tabelvanmendeljev.be