Gemeente Brielle


afbeelding: Persberichten

Herstel kademuren (10-11-2004)

Herstel kademuren
Onlangs is weer begonnen met het herstel van de kademuren in de Vesting Brielle. De werkzaamheden vinden plaats aan het Slagveld en het Maarland ZZ en vervolgens aan de Lijnbaan.

Aan het Slagveld is bij de Kaaibrug onder de waterlijn geinspecteerd door duikers. Gebleken is dat de fundering daar in goede staat verkeert.
Het gedeelte van de kade boven de waterlijn was in slechte conditie. Door de druk van boomwortels is scheurvorming in het metselwerk ontstaan. Dit gedeelte van de muur is geslooopt en opnieuw gemetseld.

De kade aan het Maarland ZZ, waar momenteel aan wordt gewerkt, is door middel van een damwand "drooggezet" tot de onderzijde van de fundering.
Tot nu toe is geconstateerd dat de fundering in goede staat verkeert. Het opgaande metselwerk was in zeer slechte staat. Het is gesloopt tot op de fundering, waarna het opnieuw gemetseld wordt zodat weer een stevige muur ontstaat.

Bij het gedeelte aan de zijde van de Lijnbaan wordt momenteel damwand geheid. Het aanlegsteigertje zal tijdelijk worden verwijderd.