Socialistische Partij

Aanstelling burgemeester uit de Grondwet, debat over bestuurlijke vernieuwing duurt voort

10-11-2004 * De SP heeft deze week ingestemd om de wijze van aanstelling van de burgemeester uit de Grondwet te halen. Voortaan wordt de aanstelling bij gewone wet geregeld, wat een door de raad gekozen burgemeester dichterbij brengt. Minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing wil de burgemeester echter direct laten kiezen. De SP blijft zich hiertegen verzetten, omdat het door de raad kiezen van de burgemeester veel verstandiger is.

Van de direct gekozen burgemeester komen problemen, omdat twee partijen (gemeenteraad én burgemeester) het voor het zeggen krijgen die het niet met elkaar eens hoeven zijn. Het gemeentebestuur wordt als een auto waarin twee mensen aan het stuur trekken. In Duitsland heeft het door De Graaf voorgestelde systeem er toe geleid dat een gemeente helemaal niets meer kon besluiten en de raad en burgemeester alleen maar onderling ruzie maakten. Uiteindelijk hebben burgers de gemeenteraad en burgemeester tot de orde moeten roepen.

De SP wil voorkomen dat ook in Nederland zulke wanvertoningen mogelijk worden en kiest voor een door de raad gekozen burgemeester, zoals ook de wethouders door de raad worden verkozen. Ook dit wordt mogelijk door het uit de Grondwet halen van de burgemeestersaanstelling. De SP blijft zich verzetten tegen de huidige koers van De Graaf.