* Vervroeging Vut-uitkering vooralsnog weer mogelijk (november 2004) Vervroeging Vut-uitkering vooralsnog weer mogelijk

Vervroegen van de Vut is in principe weer mogelijk. Met dien verstande dat per jaargang wordt bezien of er aanleiding is om de blokkade op vervroeging weer in te voeren. Dat heeft het bestuur FWG (het grafische Vut-fonds) eind oktober 2004 besloten. Op grond van het voorgenomen overheidsingrijpen in Vut en prepensioen had het bestuur eerder, gezien de grote financiële onzekerheid op zowel korte als lange termijn, nog moeten besluiten om de vervroegingsmogelijkheid voor werknemers die op of na 1 augustus 1944 geboren zijn, niet meer aan te bieden. Ingegeven door recente ontwikkelingen en in overleg met cao-partners is besloten om deze blokkade weer op te heffen. Deelnemers aan de grafische Vut-regeling die in 2006 op basis van de standaard Vut-leeftijd zouden kunnen uittreden, kunnen als zij dit op prijs stellen, eerder stoppen met werken. Vervroegen is mogelijk vanaf 60 jaar.

Voorbehoud
Werknemers die in 2007 of in latere jaren hun standaard Vut-leeftijd bereiken, dus geboren zijn vanaf 1 juni 1945, kunnen in principe ook hun Vut vervroegen. Het bestuur maakt daarbij wel een nadrukkelijk voorbehoud: per jaargang zal worden bezien of er aanleiding is om de blokkade weer in te voeren.

Ondanks het feit dat de overheid haar plannen enigszins heeft bijgesteld blijft het FWG-bestuur somber over structurele financiering van de huidige Vut-regeling. Het probleem is aangekaart bij cao-partijen in de grafimedia.