Dienstenbond CNV

Concept-CAO-voorstellen Verzekerings-CAO
10-11-2004

Door het mislukken van het overleg tussen sociale partners en overheid is er een tijd niet onderhandeld over de Verzekerings-CAO. Gelukkig ligt er nu een Sociaal Akkoord en kan er weer over CAOs onderhandeld worden. Dat betekent dat de onderhandelingen over de Verzekerings-CAO kunnen beginnen.

Alle l unchpauzebijeenkomstenindefinanciëledienstverlening,300.000 vakbondsleden op het Museumplein in Amsterdam hebben het kabinet en de werkgevers laten zien dat het ons menens was voor wat betreft WAO, WW, pensioen etc. En het heeft geholpen! Vrijdagavond 5 november jongstleden is er een Sociaal Akkoord bereikt door werkgevers, werknemers en overheid. De afspraken in het Sociaal Akkoord hebben ook invloed op de CAO-afspraken. Omdat leden zich nog moeten uitspreken over het Sociaal Akkoord en omdat wij nog moeten bezien welke maatwerk-afspraken mogelijk zijn, zullen wij u hierbij globale voorstellen doen met betrekking tot de betrokken onderwerpen. De uiteindelijke concept-voorstellen over deze onderwerpen zullen wij u tezijnertijd voorleggen. Op deze manier kunt u op meerdere momenten tijdens het onderhandelingsproces uw mening geven. Een unieke kans voor CNV Dienstenbond-leden. De conceptvoorstellen zijn gebaseerd op het beleid van de CNV Dienstenbond, rekening houdend met zowel de situatie in de branche als met het bereikte Sociaal Akkoord.

Hierbij doen wij u de concept-voorstellen toekomen. Per e-mail (secfd@cnvdibo.nl) kunt u voor 19 november 2004 hierop reageren.


1. Looptijd

1 jaar


2. Inkomen
Per 1 juli 2004 een eenmalige uitkering van 1,5% Per 1 januari 2005 een structurele verhoging van 1,5%


3. Arbeid en Zorg

a. Kinderopvang
Per 1 januari 2005 gaat de nieuwe Wet Kinderopvang gelden. Werknemer zal zelf via de fiscus het financieren van de opvang moeten regelen. Zowel van werkgevers ( van zowel betrokken medewerker als zijn of haar partner), overheid als van de werknemer wordt een bijdrage verwacht. Echter de bijdrage van de werkgevers is niet verplicht. Uitgangspunt voor de te maken afspraak is dat werknemer niet de dupe mag worden van het feit dat de werkgever van de partner niet wil betalen.

b. Keuzemenu
Het keuzemenu zou uitgebreid moeten worden en tevens zal bezien moeten in hoeverre de levensloopregeling zoals die in het Sociaal Akkoord is afgesproken hierin kan worden meegenomen.


4. Preventie van en maatregelen met betrekking tot arbeidsongeschiktheid.
Teneinde te voorkomen dat medewerkers in het 2e jaar van arbeidsongeschiktheid met een inkomensachteruitgang geconfronteerd worden, zal moeten worden bezien hoe volledige arbeidsongeschiktheid kan worden voorkomen. Tevens zal de WAO-gatverzekering moeten worden herbezien en bezien of er in plaats daarvan een IVA-gatverzekering nodig is. (IVA is de nieuwe regeling voor volledig arbeidsongeschikten) Tenslotte zal er in de CAO aandacht moeten worden geschonken aan de positie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten. De opsomming van deze aandachtspunten is niet limitatief. Omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat met betrekking tot dit onderwerp, doen wij hier niet een volledig voorstel, maar behouden ons het recht voor om tussentijds de mening van onze leden hieromtrent te peilen.


5. Inzetbaarheid
Gelet op de afspraken in het Sociaal Akkoord is het van essentieel belang om de afspraken rondom werkgelegenheids- en opleidingsbeleid aan te scherpen en om te vormen naar inzetbaarheidbeleid. Doel is om het in de huidige CAO geformuleerde beleid handen en voeten te geven en op die manier te formuleren, dat inzetbaarheidbeleid een uitdaging en geen bedreiging wordt. Daarbij is voor ons de verantwoordelijkheid voor de leidinggevende van eminent belang. Derhalve willen wij een passage opnemen dat een leidinggevende beoordeeld wordt op het inzetbaar maken van zijn of haar medewerkers.

Daarnaast geloven wij in positief belonen van medewerkers die zich inspannen voor hun eigen inzetbaarheid. Om met name ouderen gezond aan het werk te houden, zal een artikel worden opgenomen dat voor ouderen (55+), indien noodzakelijk een andere loopbaan, niet wordt uitgesloten, zonder dat dat financiële consequenties heeft.

Teneinde de verzekeringsbedrijfstak ook aantrekkelijk te laten zijn voor jongeren zal er een afspraak over scholing van jongeren moeten worden opgenomen.

Pensioen en Levensloop
Op 1 januari 2006 zal er een nieuwe pensioenregeling moeten zijn die voldoet aan de eisen in het Sociaal Akkoord. Omdat de implicaties voor de pensioenregeling in de Verzekerings-CAO nog niet duidelijk zijn, zullen wij tussentijds hieromtrent een voorstel doen. Dat zullen wij dan koppelen met een voorstel over levensloop.

Internationale Collegialiteit.
Wij willen wederom een afspraak maken dat er CAO-geld beschikbaar wordt gesteld voor een internationaal vakbondsproject. Wij denken daarbij nu aan het steunen van onze collegae in de Financiële Dienstverlening in Servië. Gelet op eerdere ervaringen gaan wij ervan uit dat er wederom geld beschikbaar wordt gesteld.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mw. Ike Wiersinga
(i.wiersinga@cnvdibo.nl). U bent lid. Uw collega nog niet? Wij rekenen op u!