Nivel


dr. H. Calsbeek, Factsheet PPCZ. Chronisch zieken over mantelzorg: Prettig, maar ook bezwaarlijk
NIVEL, 2004, 2 pag.
Chronisch zieken over mantelzorg: prettig, maar ook bezwaarlijk

10 november 2004

Chronisch zieken ervaren de mantelzorg die ze krijgen meestal (80%) als prettig, maar ze hebben er soms ook moeite mee. Ongeveer 40% vindt het krijgen van mantelzorg bezwaarlijk of geeft aan het moeilijk te vinden om van een dierbare of kennis hulp te accepteren. Dit geldt met name voor huishoudelijke hulp. Dat mantelzorg vanzelfsprekend is vindt 30 tot 40% van de chronisch zieken, van de totale Nederlandse bevolking vindt 80% dat.
Tweederde van de chronisch zieken die thuis een vorm van zorg krijgen, krijgt mantelzorg. Dat is vooral (ca. 90%) huishoudelijke hulp, maar ook persoonlijke of verzorgende hulp. Dit blijkt uit onderzoek onder de leden van het Patiëntenpanel Chronisch Zieken (PPCZ), uitgevoerd door het NIVEL. Het PPCZ is een landelijk representatief panel van mensen in de leef tijd van 15 jaar en ouder met een chronische somatische aandoening.
Mantelzorg is een belangrijke vorm van zorg voor mensen met een chronische aandoening. Pas wanneer huisgenoten of andere dierbaren de noodzakelijke zorg niet op een verantwoorde manier kunnen bieden, of daar te zwaar door worden belast, komt professionele (AWBZ-)zorg in beeld. Chronisch zieken vinden het moeilijker om mantelzorg te accepteren naarmate ze jonger zijn, lichamelijk ernstiger beperkt zijn, vrouw zijn of wanneer de mantelzorg niet door hun eigen partner wordt gegeven.
Mantelzorg bij chronisch zieken is over het algemeen langdurig van aard en vormt daarmee een belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven. NIVEL-onderzoeker Hilly Calsbeek: Eigenlijk zou daarom zowel bij de indicatiestelling als in de directe zorgverlening ook rekening moeten worden gehouden met de opvattingen over mantelzorg van chronisch zieke zélf.

Het Patiëntenanel Chronisch Zieken
Het Patiëntenpanel Chronisch Zieken is een project dat in 1997 op initiatief van de toenmalige Nationale Commissie Chronisch Zieken en het NIVEL is opgezet en dat financieel wordt ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In het PPCZ worden continu gegevens verzameld over de zorg- en leefsituatie van mensen met een lichamelijke chronische aandoening. Hiertoe worden vragen voorgelegd aan een panel van circa 2.000 chronisch zieken. Deze mensen zijn in huisartsenpraktijken verspreid over heel Nederland geselecteerd op grond van medische diagnosen. Door de wijze van samenstelling van het panel worden landelijk representatieve gegevens verkregen, die kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling, monitoring en evaluatie van (chronisch zieken)beleid.